Sudda ut ditt hus på Google maps

Publicerad 2014-06-28

Lura tjuvarna med några knapptryck

Tjuvarnas högsta dröm blev precis verklighet.

USA har lättat på reglerna för satelliter – nu kommer Google maps kunna visa högupplösta bilder på ditt hem.

– Det är väldigt mycket 1984. Allt du gör kan kontrolleras, säger komikern Zinat Pirzadeh som under flera år förföljdes av en stalker.

För kartnördar och soffresenärer erbjuder Google maps möjligheten att ta en trivsam promenad på gatorna i främmande städer. Men det finns fler grupper som har nytta av tjänsten: Inbrottstjuvar och stalkers.

Med några snabba klick kan de ta reda på hur ett område ser ut, analysera möjliga flyktvägar och planera för nästa stöt. I dagarna blev karttjänsten dessutom ännu mer användbar för kriminella. USA har beslutat sig för att lätta på bestämmelserna om högupplösta satellitfoton.

Ännu mer information

Det innebär att Google maps kommer att kunna visa ännu mer information om ditt hem, enligt tekniksajten the Daily Dot. Detaljer ner till 31 centimeter kommer att kunna visas skarpt.

– Det blir så väldigt utsatt, det känns som att vi bjuder in massa brott genom det här. Jag tycker inte alls om att det ska bli mer synligt, säger komikern Zinat Pirzadeh som under flera år förföljdes av en stalker.

"Det är åt helvete"

Även artisten Denise Lopez – som drabbades av ett inbrott för en månad sedan – tycker att de nya bildreglerna är för generösa.

– Det är åt helvete. Jag förstår inte hur det kan tillåtas över huvud taget. Jag kan tycka att mycket är bra med Google och de sociala nätverken men det har gått överstyr nu. Det är bara drömmen för inbrottstjuvar och andra som vill veta var man befinner sig, säger hon.

Går att sudda bort

Än är dock inte det fullständiga övervakningssamhället här. Google erbjuder sina mer integritetskänsliga kunder möjligheten att sudda ut känslig information om det egna hemmet.

På sin hemsida skriver företaget att: "Vi tillhandahåller lättåtkomliga verktyg för användare som vill begära att en bild ska suddas ytterligare om användaren själv eller dennes familj, bil eller hem syns. Utöver att ansikten och registreringsskyltar suddas automatiskt, kan vi sudda bilar, hus och personer om en användare begär det."

– Jag rekommenderar alla att göra det. Jag vill i alla fall inte ha mitt hem exponerat. Det är ens borg, det är där man ska leva sitt liv, säger Denise Lopez.

ANNONS