Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

”Skruven förstörde disken”

Uppdaterad 2014-07-08 | Publicerad 2014-07-07

Läkaren: borde inte få hända

Läkaren Birgit Sjölander och Linda Wikman.

För Lindas läkare finns ingen tvekan om att skruven i disken orsakade hennes smärtor.

– Smärtorna hade kunnat förhindras om man hade lyssnat på henne och åtgärdat det tidigare. Då hade hon besparats mycket lidande, säger Birgit Sjölander.

Linda Wikman drabbades även av bestående känselbortfall. ”Elva skruvar satt fel. Några satt i ryggmärgskanalen. Det borde inte få förekomma”, säger läkaren Birgit Sjölander.

Ortoped- och neurokirurgen Birgit Sjölander har granskat Linda Wikmans röntgenbilder och journaler och följt henne sedan 2007.

– Smärtorna berodde på den nedersta skruven. Den satt rakt i disken mellan ryggkotorna L3 och L4. Skruvarna ska inte sitta i disken. Det kan utlösa en smärta som strålar ut i benen. Skruvarna måste gå igenom kotkroppen, i pedikeln, säger hon.

Sitter mot en nervrot

Kan inte smärtan ha berott på disken?

– Smärtorna berodde både på skruven och disken - men det var skruven som förstörde disken. Det fanns inga tecken på att den var trasig på annat sätt.

Hans Tropp, professor och överläkare i ortopedisk kirurgi vid Universitetssjukhuset i Linköping, förklarar att smärta kan bero på att en skruv sitter mot en nervrot i en disk. Om skruven sitter i en disk - som inte ingår i steloperationen - så skadar den rörelsesegmentet.

– Då kan det göra ont. Det har hänt att vi fått ta in någon patient efteråt och ta bort någon skruv som varit orsaken, men det är ovanligt.

Linda Wikman drabbades även av bestående känselbortfall.

– Elva skruvar satt fel. Några satt i ryggmärgskanalen. Det borde inte få förekomma, säger Birgit Sjölander.

Motoriska skador

Skruvar i ryggmärgskanalen kan ge motoriska och sensoriska skador, som känselbortfall.

– Du kan i värsta fall få en total ryggmärgsskada med förlamning, säger Hans Tropp.

Lindas läkare Michel Guez opererade ut skruven i disken på Linda 2012.

– Jag kan inte uttala mig i det enskilda fallet. Det enda jag kan säga är att jag är oändligt glad att Linda i dag mår bättre, säger han.