14-åring sköt vännerna i skolan i Seattle

Uppdaterad 2014-10-25 | Publicerad 2014-10-24

Jaylen Fryberg, 14, gick in i matsalen på sin skola.

Där öppnade han eld mot fyra elever – minst en av dem dog.

– Han sköt sina vänner, säger skolkamraten ­Jordan Luton till CNN.

Polisen larmades till ­Marysville-Pilchuck High School, norr om Seattle, i går kväll svensk tid. Klockan 19.45-10.45 lokal tid - ska skottlossning ha brutit ut i matsalen.

Jordan Luton blev vittne till dådet:

– Han närmade sig ett bord med studenter bak­ifrån och sköt dem med kanske sex skott i ryggen, säger han till CNN.

– Det var hans kompisar, så det var inte slumpmässigt.

Fyra elever – två pojkar och två flickor – ska ha blivit skjutna, alla i huvudet, rapporterar CNN.

Sköt sig själv

Minst en av flickorna dog och för tre andra eleverna uppges tillståndet ­vara kritiskt.

Vid en presskonferens bekräftar polisen att gärningsmannen var elev på skolan och att han efter ­dådet ska ha skjutit sig själv till döds.

På bilder från lokal tv-stationen Kiro TV syns tungt beväpnad polis söka igenom skolområdet. Polis har även sökt igenom skolans klassrum.

– Jag var på lunch när jag hörde fyra skott. Jag tänkte att det var någon som slog på en dörr. Sedan hörde jag fler skott. Människor började skrika: ”Det är en pistol”. Jag började springa, säger en elev till Kiro TV.

Ayn Dietrich, talesperson för FBI i Seattle, säger till AP att personal är på väg till platsen för att hjälpa de lokala myndigheterna med utredningen.

Flera elever lyckades fly skolan och kördes i går från platsen med buss, enligt ­lokala medier. Andra elever fanns i går kväll kvar i skolan och har uppmanats att stanna kvar i klassrummen.

Hot på nätet

Polisen uppger att de är ”säkra på att det bara rör sig om en gärningsman”.

I går kväll hade polisen inget motiv men de har ­bekräftat att andraårseleven Jaylen Fryberg är gärningsmannen.

Tonåringen ska ha varit populär på skolan med många kompisar och ska ha spelat i andraårselevernas lag i amerikansk fotboll, enligt CNN.

– På träningen dagen ­före var han väldigt glad, dansade och hoppade omkring och lyssnade på ­musik. Jag vet inte vad som hände i dag, säger skolkamraten Brandon Carr, 15, ­enligt Seattle Times.

Men på hans sociala ­ medier-konton har han den senaste tiden lagt upp meddelanden som vittnar om att allt inte stått rätt till, enligt amerikanska medier.

Han har bland annat, för en tid sedan, twittrat om att någon har retat upp honom och att de ”inte kommer gilla vad som händer ­sedan”. Efter det fortsatte han:

”Ni kommer inte tro vad som händer härnäst”.

I förrgår publicerades det sista inlägget på hans Twitterkonto:

”Det kommer inte hålla ... Det håller aldrig ...”

ANNONS