Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Evald, Osvald

Camping under en meter vatten

Publicerad 2014-10-26

Över hundra husvagnar har evakuerats och uppåt femtio har hamnat under en meter vatten sedan Västerdalsälven svämmat över Kläppens camping under natten till söndag.

– Värden för miljoner flyter bort, säger en boende på campingen.

Vattnet i Västerdalälven har stigit efter att det regnat rejält i norra Dalarna, och under kvällen och natten hamnade Kläppens camping under ytan när floden svämmade över sina bredder.

– På lördagseftermiddagen rann det in vatten på campingen. Sen tog vattnet en sjujävla fart och började stiga jättefort, säger en boende på campingen.

Han berättar att vattnet rörde sig 7, 8 meter på bara 20 minuter.

"Rena rama krigssituationen"

Plötsligt blev det bråttom att rädda de vagnar som stod uppställda för vintern.

– Vi har vadat runt i knähögt, iskallt vatten för att skruva stödben och klättrat på husvagnstak för att lossa förtält. Det var rena rama krigssituationen som rådde, säger camparen.

En hjullastare har använts för att lyfta ut vagnar och förstugor och camparen var igång från eftermiddagen till sent på natten mot söndag, men långt från alla husvagnar gick att rädda.

– Det står säkert 30 husvagnar kvar ute i vattnet. Nu är det för djupt att dra in dem och vattnet stiger fortfarande, säger han.

"Kulmen ska vara nådd"

Sammantaget har över hundra husvagnar evakuerats från det stigande vattnet.

– Flera delar av campingen står självklart inte under vatten men cirka hälften av platserna är evakuerade, säger marknadschefen Magnus Noppa till P4 Dalarna.Söndagen blev regnfri, vilket fick vattnet att sjunka undan en liten, liten bit, säger Mikael Johansson som har en husvagn på Kläppens camping.

"Det gick fruktansvärt fort"

– Regnet på lördagen smälte snön på berget, det låg femton centimeter där. Det gick fruktansvärt fort, säger han.

Mikael Johansson jobbade hela natten med att rädda sin och andras husvagnar.

– Jag har en kompis som hämtat ut sin nya husvagn precis och ställt den, det var precis på håret att den klarar sig, säger han.