Håkan Juholt: ”Inget samarbete med SD”

Publicerad 2011-07-08

VISBY. Jimmie Åkesson tänker närma sig Socialdemokraterna, enligt uppgift till Aftonbladet.

Det vill han inte erkänna – men han skärper tonen mot Fredrik Reinfeldt.

– Statsministern har sommaren på sig att fundera hur han ska göra, säger SD-ledaren.

Det råder fullt krig i Almedalen, utspelen haglar trots att det borde vara ett mellanår i svensk politik.

Det osäkra parlamentariska läget och de tunga frågorna i höst spökar. Samtliga oppositionspartier har varit negativa till regeringens aviserade femte jobbskatteavdrag, och hotat fälla det i höst.

Alliansens smockor

Tidigare har regeringspartierna mest vädjat till oppositionen att hålla sig lugn, men under Almedalsveckan har regeringspartierna gått hårt åt Håkan Juholt. De har varnat för ekonomiskt kaos, och häromdagen kallade Jan Björklund (FP) oppositionen för ”rödbrun mylla”, i ett försök att framställa Socialdemokraterna och SD som samarbetspartier.

Juholt, som just kommit till Visby för att hålla sitt tal i dag, biter ifrån:

– Sverigedemokraterna är ett löntagarfientligt borgerligt parti som inte delar Socialdemokraternas värderingar om alla människors lika värde. Därför kan vi aldrig komma i ett läge där vi gör upp med dem, inte ens om detaljer, säger Håkan Juholt.

Kan närma sig S

Hittills har SD röstat med regeringen drygt sju gånger av tio i avgörande omröstningar i riksdagen.

Aftonbladets uppgifter tyder på att de nu är på väg att göra en omvändning, och att de planerar att lägga ett budgetförslag som till stora delar liknar de

idéer som Håkan Juholt framfört. Något som SD varken vill bekräfta eller förneka.

– Jag har inga kommentarer till det i dagsläget, säger Jimmie Åkesson.

Pressar regeringen

Klart är dock att SD utnyttjar de rödgrönas motvilja till det femte jobbskatteavdraget för att sätta hårdare press på regeringen.

– Vi kan tänka oss att prata om det femte jobbskatteavdraget men då måste det finansieras genom omprioriteringar, det handlar framförallt om invandringspolitiken. Om vi kan dra ner på de kostnaderna så kan vi tänka oss att sänka skatten, säger Jimmie Åkesson.

Håkan Juholt är dock inte orolig för att SD kan bli en belastning för honom om de kryper närmare, även om regeringen tidigare har använt Åkesson som ett slagträ i debatten när alliansen röstats ner i riksdagen.

– Det kommer att krävas mycket mer än alliansens samlade reklambudget för att lyckas med det, det kommer inte att bli något samarbete med SD, säger Håkan Juholt.

M lanserar Juholt-sajt

Ett exempel på det hårdnande tonläget mellan regeringen och socialdemokraterna är den kampanjsajt som Aftonbladet avslöjat att Moderaterna inom kort ska lansera.

– Syftet med sajten är att visa att Juholt är ekonomiskt oansvarig, säger en allianskälla.

Almedalsveckan |
Aftonbladet

Följ ämnen i artikeln