Marockanska gatubarn rymde från Sverige – sitter i fängelse i Paris
Publicerad 2018-03-21
PARIS. Drygt 20 marockanska barn som lämnat Sverige har de senaste månaderna bott i övergivna hus eller på madrasser på Paris gator.
Bland dem finns just nu två minderåriga gravida flickor och en pojke som sitter inlåst i Frankrikes största fängelse.
– Situationen är mycket oroande, de yngsta är nio år gamla, säger Fatiha Khettab på hjälporganisationen Au coeur de la précarité.
Strax innan jul fick en bild av tre pojkar sovandes i tvättmaskinerna på en tvättomat stor spridning i sociala medier, även flera franska tidningar skrev om bilden. Uppmärksamheten ledde till att Paris kommun sköt till pengar för att erbjuda de unga marockanerna en sovplats under vintern i kvarteret.
De marockanska barnen som lever på gatan är ett relativt nytt fenomen i Frankrike. Det var i början av 2017 som parker och rivningshus i området La goutte d’Or började befolkas av hemlösa ungdomar från Marocko, de flesta i tonåren eller yngre. Kvarteret ligger i norra Paris invandrartäta 18:e arrondissement, ett stenkast från turistattraktioner som Sacré Coeur i det pittoreska Montmartre.
”Små barn lever på gatan”
Sooi Schneider på den svenska hjälporganisationen Habibi har rest till Paris fyra gånger under vintern för att söka upp barnen som rymt från svenska familjehem eller ungdomsvård. Första gången var i november.
– Jag blev chockad, det är väldigt små barn som bokstavligen lever på gatan, på madrasser, säger hon.
Ett av barnen från Sverige som bott i Paris i vinter är den pojke i 13-årsåldern som Aftonbladets och Viafrees granskande program 200 sekunder hittade i Barcelona. Innan han kom till Spanien bodde han i en container i Paris. Och han är inte ensam.
– Av femtio stycken här har kanske tjugo eller fler varit i Sverige. De har förklarat för oss att de såg Sverige som ett land som kanske kunde hjälpa dem, men de får ofta svårigheter med myndigheterna där och försöker i Frankrike i stället, säger Fatiha Khettab på hjälporganisationen Au coeur de la précarité i Paris.
När 200 sekunder träffade henne i början av mars sökte hon efter en pojke som tagit en överdos och hamnat i koma för att sedan lämna sjukhuset utan spår. I ett annat fall konstaterades svag mental hälsa och behov av medicinsk tillsyn hos en pojke, men platsbrist gjorde att inga sjukhus kunde ta hand om honom. Senare tvingades man istället amputera ett av hans ben när pojken kastade sig framför ett tåg.
Sooi Schneider och Fatiha Khettab säger att det finns fler vuxna som hjälper barnen på gatan i Paris, samtidigt är risken för exploatering större.
– De kan hitta ett sammanhang i ett område där många av invånarna också är från Nordafrika. Men det finns också många äldre i kvarteret som saknar uppehållstillstånd och som exploaterar de unga för att utföra stölder och inbrott eftersom lagen är snällare mot minderåriga (barn kan inte bli utvisade om de åker fast, reds anm.). De märker att situationen inte leder någonvart och många börjar med droger för att stå ut med livet här, säger Fatiha Khettab.
Barn sitter i fängelse
Av de barn som avvikit från Sverige finns bland annat en pojke som nyligen dömdes till åtta månaders fängelse efter två stölder. Han sitter nu på Frankrikes största fängelse Fleury-Mérogis utanför Paris och med hjälp av en advokat försöker flera hjälporganisationer få ut honom
– Han hamnade i problem med droger och mindre organiserad brottslighet och blev tagen och fängslad på ett mycket brutalt sätt. Oftast brukar domarna försöka med andra alternativ eftersom fängelse i så ung ålder sällan hjälper på något sätt. Framför allt inte för någon som är drogberoende. I fängelset har han blivit väldigt våldsam, säger Fatiha Khettab.
Två tonåriga flickor som tidigare varit i Sverige lever nu i Paris och har enligt Fatiha Khettab blivit gravida.
– Det är ännu värre än för pojkarna för de är verkligen i minoritet i gruppen. De utsätts ofta för våld av pojkarna och är väldigt sårbara. Ibland händer det att de blir gravida, som är fallet med de här flickorna. Sedan starten har jag sett fyra liknande fall med flickor från Marocko, äger Fatiha Khettab.
Enligt Sooi Schneider kom flickorna till Sverige i höstas och placerades ganska snart på sluten ungdomsvård inom SiS, Statens institutionsstyrelse. De lämnades senare över till Spanien men lever nu på gatan i Paris.
Utmärkande för barnen och ungdomarna från Marocko är att de saknar förtroende för myndigheter och ofta signalerar att de inte vill bli hjälpta av samhället, eftersom de då riskerar utvisning när de fyller 18 år.
– Situationen är mycket allvarlig. De yngsta är nio år. Många säger ”jag stjäl för jag har inget val, men det är inte det jag vill göra egentligen”. Det är drogerna som gör att de klarar av att stå ut med allt dåligt de gör mot andra, för de vet mycket väl att det de gör är fel. Man kan inte bara se dem som förövare här, de är också på många sätt offer för sin sociala situation, säger Fatiha Khettab.