Brittiska polisens hemliga jakt på spiongiftet
Uppdaterad 2018-03-11 | Publicerad 2018-03-09
Ex-spionen Sergej Skripal och hans dotter Yulia intensivvårdas fortfarande på sjukhus.
Polisen vet nu vilket gift som användes vid attacken.
Hundratals poliser och kriminaltekniker arbetar dygnet runt för att spåra giftets ursprung och hitta laboratoriet där det tillverkats.
Den 66-åriga före detta spionen Sergej Skripal och hans 33-åriga dotter Yulia hittades livlösa på en bänk utanför Maltings köpcentrum i Salisbury klockan 16.15 söndagen den 4 mars.
Ett par timmar tidigare hade de setts på den italienska restaurangen Zizzi i centrum av den lilla staden och möjligen hade de tittat in på puben The Mill.
Polisen har nu stängt båda.
Vittnen har berättat att det såg ut som om den yngre kvinnan sov, lutad mot sin pappa, men att han såg upp mot himlen och gjorde märkliga, knyckiga rörelser med händerna, skriver BBC.
21 skadades
Den första polismannen som ryckte ut efter att oroliga förbipasserande slagit larm var Nick Bailey.
Han skadades allvarligt av det nervgift som orsakat kollapsen hos Skripals men är både talbar och orkar sitta upp.
Totalt har 21 personer fått uppsöka någon form av vård, för bland annat irriterade ögon och rosslig andhämtning.
– Vi betraktar det här som en allvarlig händelse som inkluderar mordförsök genom nervgift, säger Mark Rowley vid anti-terroriststyrkan men tillägger att det inte föreligger någon fara för allmänheten.
– Vi har slagit fast att det är ett nervgift som orsakat skadorna och jag kan också bekräfta att vi anser att de två personer som drabbats var specifika måltavlor.
Ringa in landet
Polisen har identifierat vilken typ av nervgift det rör sig om men vill inte avslöja det. Nu jobbar man för att hitta ursprunget.
BBC:s säkerhetsreporter Gordon Corera skriver att eftersom substansen beskrivits som ”sällsynt” av polisen blir det lättare att ringa in vilket land eller till och med vilket laboratorium som står bakom tillverkningen.
”Det kan ta dagar – till och med veckor – för regeringen att bli tillräckligt säkra för att göra ett uttalande eftersom den inte vill riskera att få en enda detalj fel.”
Sergej Skripal fängslades som spion i Ryssland 2006. Han hade arbetat åt brittiska MI6 och avslöjat identiteter på andra ryska agenter i Europa.
Skripal släpptes 2010 i ett agentutbyte där Ryssland släppte fyra fångar mot tio ryska spioner som fängslats i USA.
Skripal flyttade strax efter utbytet till lilla Salisbury i England.
Ryssland misstänkt igen
Inte många undgår likheterna mellan Skripals förgiftning och den som tog livet av den ryska ex-agenten Aleksandr Litvinenko 2006.
Han kollapsade i London efter att ha fått i sig det radioaktiva ämnet polonium 210. Han avled i strålsjuka tre veckor senare men ingen har hittills dömts för dådet.
Nu riktas misstankarna åter mot Ryssland.
– Storbritannien kommer att reagera kraftfullt på varje bevis för ryska statens inblandning i fallet Skripal, säger utrikesminister Boris Johnson enligt BBC.
Talespersonen för Rysslands utrikesminister säger i ett uttalande att utländsk press har använt händelsen för en antirysk kampanj:
– Det är en traditionell kampanj. Traditionen är att hitta på saker. Vi kan bara betrakta det som en provokation, säger Maria Zakharova.