Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Grovt våld i svenska fängelser

Publicerad 2013-11-18

40-årig kvinnlig fånge: Du kan inte fly

Kumlaanstalten.

De är inlåsta och har ingenstans att fly.

Då utsätts fångarna för grovt våld i svenska fängelser.

– Du kan inte fly någonstans. Alla fönster och dörrar är låsta, säger en kvinnlig fånge till Dagens Nyheter.

Dagens Nyheter har kartlagt våldet på svenska fängelseanstalter.

I fjol rapporterades 531 fall av hot och våld på anstalterna. Hittills i år har det rapporterats 413 fall, enligt tidningen. Det trots att Kriminalvården har en nollvision om att inget våld ska förekomma.

”Känner mig inte säker”

När en fånge hotas av andra fångar har han eller hon ingenstans att fly. Dörrarna är låsta och fången är helt utlämnad till Kriminalvårdens beskydd – men där brister det, enligt DN.

– Jag ville inte bråka utan sade till personalen att jag känner mig inte säker här, men det hjälpte inte, säger den kvinnlig fången ”Ebba”, 40, till DN.

Kvinnan, som är dömd till sju års fängelse för mordförsök på sin exmake, hade hotats av ett gäng på anstalten. Hon anmälde det till personalen – men enligt kvinnan togs det inte på allvar. Personalen pratade med gänget och påpekade sedan att det ändå bara fanns plastknivar på avdelningar.

Hällde kokhett vatten

Bara någon dag senare hällde gänget en balja kokhett vatten över henne, skriver DN. Nu lider hon av tredje gradens brännskador – det är skador som kommer att sitta kvar långt efter att fängelsestraffet är avtjänat.

– Det är inte bra. Man ska inte komma ut från sitt straff och nästan vara ihjälslagen. Ibland inträffar det. Men vi har 5000 intagna på våra anstalter varje dag. Då ligger våldet ändå lågt, säger Per Westberg, säkerhetschef på Kriminalvården, till DN.