Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Carl Bildt (M): Vi tar det på största allvar

Publicerad 2013-11-26

Utrikesminister Carl Bildt (M) är förtegen om vilka insatser som görs för de saknade svenska journalisterna.

Detta av hänsyn till deras säkerhet.

– Men ni vet att vi tar alla sådana här situationer på största allvar, säger han.

Det var när Carl Bildt kom ut från riksdagens kammare där han frågats ut om avrättningar i Iran som han svarade på frågor om de två svenska journalisterna Niclas Hammarström och Magnus Falkehed som saknas i Syrien.

Utrikesministern var mycket knapphändig i sina upplysningar. Till de samlade journalisterna på plats i riksdagen sa han:

– Ni vet att vi tar alla sådana här situationer på största allvar. Men ni vet också att vi inte kan säga vad vi vet, inte vet eller vad vi gör eller inte gör.

Påminde om Schibbye och Persson

Carl Bildt påminde om situationen som rådde när journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson satt fängslade i Etiopien.

– Då kunde jag berätta efteråt om allt som vi gjort.

Han menade att det är av hänsyn till de drabbade personerna som han inte vill, kan eller bör säga så mycket. Som förklaring hänvisade han till erfarenheter hos experter på kidnappningsärenden.

På frågan om han varit i kontakt med den syriska regimen för att få klarhet i vad som kan ha hänt med journalisterna ville han dock inte svara. Däremot slog han fast att han och UD "självklart" har kontakt med de försvunnas familjer.

Utrikesministern riktade också ett tack till Aftonbladets publisher Jan Helin, som på sin blogg skrivit om försvinnandet.

– Han uttrycker stor förståelse för vår hållning och det är jag tacksam för.

Aftonbladet |
Bildspel