Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Lämnar sina oönskade barn i en babybox

Publicerad 2013-11-04

Det är inte bara en låda på en dörr.

I babyboxen lämnar föräldrar sina oönskade barn – ett fenomen som sprider sig i Europa.

– När vi ser barnet tar vi direkt hand om det. Vi är nervösa, både glada och oroliga, säger barnläkaren Ina Pelite–Vevere till SVT:s Agenda.

När larmet tjuter har ett nytt barn lämnats i den så kallade babyboxen på Children's Clinical University Hospital i Riga. Lådan finns på baksidan av sjukhuset och en grön streckgubbe visar hur man ska gå till väga för att lämna sitt spädbarn.

– Vi vet alla vart vi ska springa. När vi ser barnet tar vi direkt hand om det. Vi är nervösa, både glada och oroliga, säger barnläkaren Ina Pelite–Vevere till SVT:s Agenda som besökt sjukhuset.

Fenomenet sprider sig

Lådan öppnades för fyra år sedan och sedan dess har 18 barn lämnats in till sjukhuset, rapporterar SVT:s Agenda. Ofta är det ensamstående mammor med missbruksproblem som lämnar sina barn i babyboxen.

Liknande lådor finns i flera europeiska länder. Babyboxen hade premiär i Tyskland för 13 år sedan. Sedan dess har fler än 200 lådor i elva europeiska länder öppnat, enligt SVT:s Agenda.

Får kritik

FN:s kommitté för barnens rättigheter har kritiserat lådorna för att barnen som lämnas inte kan utnyttja sin rätt att få känna till sitt ursprung, eftersom överlämningen till babyboxarna görs anonymt.

Men den synpunkten ger Ilmars Mezs, FN–observatör på organisationen IOM i Riga, inte mycket för.

– Jag håller inte med om kritiken. Rätten att leva är mycket viktigare än rätten att känna sina föräldrar, säger han till SVT:s Agenda.