Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Vd:s årslön = industri- arbetarens livstidslön

Uppdaterad 2012-03-01 | Publicerad 2012-02-29

Lars Nyberg, Telia Sonera, Leif Johansson, Volvo, Mia Brunell, Kinnevik och Hans Vestberg, Ericsson.

De har inte bara monsterlöner.

De har också tjänstebil, privat sjukvård, hemservice och bostadsförmåner.

På DN Debatt i dag konstaterar bland andra Wanja Lundby-Wedin att landets bäst betalda vd:ar tjänar lika mycket på ett år – som en industriarbetare gör på en livstid.

Rapporterar om Makteliten På DN:s debattsida skriver Wanja Lundby.Wedin i dag om att en vd har lika mycket i årslön som en industriarbetare tjänar på en livstid.

I dag presenteras undersökningen ”Makteliten” av LO.

Rapporten är den elfte i ordningen och speglar de svenska makthavarnas inkomstutveckling.

”En livstidslön”

På DN Debatt konstaterar LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin, samt LO-ekonomerna Jeanette Bergström och Torbjörn Hållö, att en medlem av makteliten i genomsnitt har en inkomst som är 17 gånger högre än en industriarbetares.

”Om vi enbart tittar på den ekonomiska makteliten, toppchefer inom näringslivet, så hade denna grupp en inkomst motsvarande 46 industriarbetarlöner” skriver trion och konstaterar att det alltså ”motsvarar vad en industriarbetare får ihop under en hel livstids arbete”.

1,3 miljoner

I årets rapport har man fokuserat extra mycket på så kallade ”mjuka bonusar”. Något som förekommer på 44 av 50 granskade företag.

Den sortens förmåner är bland annat tjänstebil, bostadsförmåner, städhjälp och privat sjukvård.

”Förmånerna för den vd som fick mest uppgår till nästan 1,3 miljoner kronor, utöver den vanliga lönen. Detta ska jämföras med förmåner för vanliga anställda, som har några tusenlappar i bästa fall”, skriver de på DN Debatt.