Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Krav på Löfven när han var tillbaka hos LO-familjen

Publicerad 2012-05-27

Ombuden säger blankt nej till vinster i välfärden

Stefan Löfven kramade om förre LO-ordföranden Wanja Lundby-Wedin efter sitt tal på söndagen.

Nu sätter LO-kongressen stenhård press på Socialdemokraterna i frågan om vinster i välfärden.

Ombuden säger blankt nej - och applåderas av vänsterfalangen i partiet.

Men partiledaren Stefan Löfven är tveksam:

– LO väger tungt, men vi måste göra en total sammanvägning som gör att vi har en politik som vi kan driva.

För en stund sedan avslutade Stefan Löfven sitt tal inför LO:s 27:e kongress.

Han hälsades välkommen med stående ovationer och ett litet tal där den avgångna ordföranden Wanja Lundby-Wedin berättade om deras djupa vänskap - och hur rörd hon var av att få hälsa den förre Metallbasen Löfven som partiledare och gäst hos LO, och inte som deltagare.

Men också Löfven verkade ha en klump i halsen när han inledde sitt tal. Att han som tidigare ordförande i IF Metall befann sig bland vänner blev tydligt när ombuden tog emot honom med stående ovationer och applåder.

• Var du lite rörd?

– Ja det var jag. Vi hade ju pratat om det där som Wanja berättade att det är speciellt, så visst, det känns, men det är en positiv känsla, säger Löfven.

Stefan Löfven slog i sitt tal hårt mot regeringen i flera frågor, allt i från arbetslösheten till sjukförsäkringen berördes. Och han slog också fast att alliansens brist på samarbete med resten av samhället kommer att göra att den förlorar valet 2014.

– De ser andra aktörer som särintressen och det kommer att göra dem väldigt isolerade. Och då tror jag också att de kommer att förlora valet 2014.

Efter talet fick Stefan Löfven en hel del frågor om hur partiet nu ska ställa sig till vinster i välfärden. Det är en fråga som delar partiet och sprickan blir nu ännu tydligare eftersom LO-kongressen precis har sagt ett rungande nej till vinster. Något som vänsterfalangen i partiet applåderar.

S-kvinnors ordförande Lena Sommestad skriver till exempel så här på sin blogg:

"Mitt hjärta slog en volt av glädje, när kongressen med kraft och beslutsamhet drev igenom kravet att välfärdsverksamhet ska drivas non-profit. Låt nu LO visa vägen för partiet!"

Stefan Löfven har tidigare fått kritik när han slog fast att vinster i välfärden är här för att stanna. I dag uttryckte han sig därför försiktigare och menade att LO:s åsikt självklart väger tungt, men att det är för tidigt att låsa sig i frågan. S-kongressen 2013 ska avgöra.

– Vi håller på att diskutera vår policy just nu och det är väldigt svår balansgång. Men vi delar fullständigt uppfattningen om att vanvården som skett på Carema är fullständigt oacceptabel eller att vi säljer ut gemensamma tillgångar som Serafen till vrakpris inte ska få förekomma.

Tidigare i dag talade även Gabriel Wikström, SSU:s ordförande, om att LO måste bli relevant för unga människor genom att driva frågor som är viktiga för den yngre generationen. Som bostadsbristen, ungdomsarbetslösheten och fackligt medlemskap för studenter.

Men han ville också att hans eget förbund skulle vara med:

– Vi kan vara en mötesplats över LO:s förbundsgränser.

I eftermiddag efter klockan 16 är det den nyvalde ordföranden Karl-Petter Thowaldsson som äntrar scenen.