Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Brottsofferjour: ”Avgå, Alhem”

Publicerad 2012-05-14

Förre överåklagaren Sven-Erik Alhem anlitades som expert av Lundin Petroleum.

Nu kräver Brottsofferjouren i Kalmar att han avgår som ordförande i Brottsofferjourernas riksförbund.

– Han ska vara ju vara rikets främste värnare av brottsoffer, säger ordförande Britta-Stina Fall, till Aftonbladet.

Enligt Fall får brottsofferjouren frågor apropå Alhems hjälp åt Lundin Petroleum, från brottsoffer som ifrågasätter vem det är de hjälper.

"Det hör inte ihop"

– Vi anser att han har dubbla lojaliteteter. Han ska ju vara rikets främste värnare av brottsoffer och han ska inte solidarisera sig med företag som är så här tveksamma, säger ordförande Britta-Stina Fall och fortsätter:

– Det spelar ingen roll om han säger sig inte ta ställning. Det är ändå Lundin som betalar och självklart förväntar de sig något av honom.

Att Alhem dessutom i sammanhanget, bland annat på Lundin Petroleums bolagsstämma, själv framhåller att han är ordförande i Brottsofferjourernas anser jouren vara opassande.

– Det hör inte ihop. Det här är ett hedersuppdrag och ingen guldstjärna i ett cv.

Avrådde från granskning

Aftonbladet kunde i förra veckan berätta att oljebolaget Lundin Petroleum anlitat Sven-Erik Alhem som expert.

Anledning: han skulle råda aktieägarna hur de skulle rösta om en öppen granskning på torsdagens bolagsstämma. Hans råd blev att rösta emot den granskning som bland andra Folksam krävt, om företaget hjälpt regimen att rensa civila i Sudan.

Då svarade Alhem Aftonbladet att han inte såg någon motsättning i att företräda Sveriges brottsofferjourer och samtidigt låta sig anlitas av ett oljebolag som anklagas för brott mot mänskliga rättigheter

Anser sig motarbetar

Kalmars brottsofferjour fanns även bland kritikerna till att Alhem i Assange-fallet gav stöd åt Assangeföreträdarna. Till tidningen Barometern säger Alhem att han blivit motarbetar under lång tid av Brottsofferjouren i Kalmar.

– Han säger att vi förföljt honom. Men det har vi inte på något sätt gjort. Vi var med och valde honom en gång i tiden. Men han visar en total oförmåga att ta till sig konstruktiv kritik, säger Britta-Stina Fall.

Aftonbladet har sökt Sven-Erik Alhem för en kommentar.