Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Leopold

S-kompromiss mot vinster i välfärden

Publicerad 2013-04-05

För att undvika förlust i den kontroversiella frågan om vinster i välfärden lämnade socialdemokraternas partiledning sent i går kväll in en kompromiss mot vinster i välfärden.

Förslaget innebär att kommuner ska få ett slags veto vid nyetableringar av skolor.

Tidigare har partiledningen nekat till att införa ett förbud mot vinstuttag i bland annat friskolor. Något som föreslagits av flera arbetarkommuner och internt i partiet finns en stor opinion mot vinstuttag i välfärdsföretag.

Nya formuleringar

LO har föreslagit en nonprofit-modell som begränsar vinstuttaget till 2,5 procent av det investerade kapitalet.

I höstas slog Stefan Löfven fast att det inte är aktuellt med ett förbud mot vinster. Men partiledningen kan nu ha släppt på sina principer.

Den nya kompromissen som lämnades in sent i går kväll innebär att partiledningen möter kritiken. 

Och den innebär nya skärpta skrivningar främst när det gäller skolan, rapporterar Ekot.

Partiledningen skriver att de vill säkerställa att skolbarn från olika bakgrund får likvärdiga chanser i skolsystemet.

”Avgörande inflytande”

I det nya förslaget skriver partiledningen att kommuner ska få ett ”avgörande inflytande” när det gäller nyetablering av skolor.

Vilket innebär att kommunerna ska kunna säga nej till nya friskolor.

Tidigare förslag har formulerats att kommunerna ska ges ”ökat inflytande”. Förslaget består av två nya textdelar som ska in i partiets så kallade Framtidskontrakt - som ska styra politiken för kommande mandatperiod.

Votering om partiledningens kompromiss kommer enligt Ekot att hållas på kongressen under dagen.

Förslagen kongressen tvistar om

1. Vinster i välfärden

Partiledningen vill begränsa vinsterna genom kvalitetskrav och regler om öppnare bokföring, men inte införa vinstförbud. Många arbetarekommuner står bakom ett förbud och en stor ­intern opinion lobbar för en hårdare reglering av möjligheterna att ta ut vinst hos välfärdsbolag. LO har ­föreslagit en nonprofit-modell som innebär att vinsterna begränsas till ungefär 2,5 procent av det investerade kapitalet.

2. Föräldrarförsäkringen

Partiledningen är inte beredd att lagstifta om tredelad föräldraförsäkring eller ange en tidpunkt när det kan bli aktuellt.

Delar av partiet, däribland S-kvinnor men även LO, kräver ett löfte om att tredelningen ska införas under nästa mandatperiod om S vinner valet.

3. Ungdomsarbetslösheten

Partistyrelsen hade föreslagit en jobbgaranti men inte satt någon tidsgräns för hur snabbt den ska införas. SSU krävde däremot att unga arbetslösa ska få hjälp redan från första dagen i form av insatser som utbildning, praktik eller jobb inom tre månader. LO och flera distrikt har ställt sig bakom. I går anslöt sig också Stefan Löfven och partiledningen till ungdomsförbundets linje. Frågan var därmed löst.