Kämpade i det tysta

Publicerad 2012-09-11

Det hemliga spelet: Därför fick Johan och Martin komma hem

Det hemliga spelet bakom frisläppandet av Martin Schibbye och Johan Persson har varit intensivt.

Men från UD:s sida har det varit tyst – tills i natt:

”Det är ett långt och tålmodigt arbete som ligger bakom”, uppgav utrikesminister Carl Bildt.

Mycket litet är känt om det svenska utrikesdepartementets ansträngningar för att få de svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson fria.

Men bakom kulisserna har man arbetat intensivt med fallet. Carl Bildt har besökt Etiopien minst två gånger - senast för att delta vid begravningen av Etiopiens premiärminister Meles Zenawi som dog 21 augusti.

– Vi gör allt vi kan och vi kommer att fortsätta att arbeta med detta på de olika sätt vi har möjlighet att göra, har utrikesminister Carl Bildt tidigare sagt till Aftonbladet.

Tyst diplomati

Den svenska ambassadören i Addis Abeba, Jens Odlander, har personligen skött mycket av de diplomatiska ansträngningarna i Etiopien. I samband med premiärministerns död avbröt han sin semester och återvände till Etiopien för att följa utvecklingen på plats.

– Jag tror att det är han som har burit huvudbördan i det kontinuerliga arbetet kring svenskarna. Sedan har han säkert stöttats av utrikesministern också, säger toppdiplomaten Rolf Ekeus.

Carl Bildt har kritiserats för den tysta diplomatin i som omgärdat de två fängslade journalisterna. Han har kategoriskt vägrat berätta om hur arbetet framskridit i Addis Abeba.

Och Rolf Ekeus menar att taktiken lyckades:

– Det här är ett resultat av god diplomati.

Han framhåller att tyst diplomati ofta kan ge det bästa resultaten:

– Det fungerar förbluffande ofta. Diplomatin bygger mycket på att man håller en låg nivå av information utåt.

Gjorde allt som gick

Han beskriver ett diplomatiskt spel som innefattar smicker, tålamod och list.

– Det gäller att inte tappa humöret och rusa i väg. I stället ska man lugnt och systematiskt analysera det andra landets drivkrafter och historia. I det här fallet kände de sig kränkta eftersom journalisterna förmodligen gick in i landet utan att respektera deras integritet och principer. Som svar på det har vi klargjort att vi har respekt för dem, att vi inte ser ner på dem eller nonchalerar dem, säger Rolf Ekeus.

Den norske Etiopien-experten Kjetil Tronvoll är inte överraskad över att Schibbye och Persson nu släppts. Han säger att svenska UD gjort allt som står i deras makt – men lägger till att det förmodligen inte påverkat Etiopiens beslut om nåd.

– Detta hade varit utgången oavsett vad de hade gjort, säger han.

Orsaken till det är enligt Kjetil Tronvoll att Etiopien har ”fått ut vad man vill” av fängslandet. Efter 14 månader kan svenskarna nu släppas fria utan att regimen tappar ansiktet, säger han.

– Den huvudsakliga orsaken till den här domen var att statuera ett exempel för andra journalister, det är man nu klara med.

Pressades av USA

Den viktigaste brickan i det diplomatiska spelet är att Sverige har fått EU, USA och andra länder att ta ställning för journalisterna, säger Tronvoll.

– Sveriges egen röst här är minimal, det som spelar roll är att Etiopien alltid har fått frågor om Johan och Martin i internationella sammanhang.

Sent i natt kom utrikesminister Carl Bildt med en kommentar om svenskarnas benådning via TT:

”Jag välkomnar att Martin Schibbye och Johan Persson benådats, kunnat lämnat fängelset och i just denna stund är på väg att också lämna Etiopien. Det är ett långt och tålmodigt arbete som ligger bakom dagens utveckling, och jag vill tacka också Etiopiens regering för detta. Min förhoppning är att detta kan vara inledningen till ett nytt och bättre skede i våra relationer”.