Köttskandalen kopplas till hemligt nätverk av företag

Publicerad 2013-02-17

Hästköttskandalen har rullats upp över stora delar av Europa.

Nu kopplas den till ett nätverk av företag som opererar i det tysta – och ökände vapensmugglaren Viktor Bout.

En lång kedja av leverantörer skyller på varandra i köttskandalen som rullas upp. Nu utmålas Draap trading, ett holländskt bolag registrerat på Cypern, som centralt i härvan.

Kopplas till vapenhandel

Företaget har bekräftat att man köpt hästkött från två rumänska slakthus och att köttet sålts vidare bland annat till det franska företaget Spanghero. Spanghero har i sin tur sedan levererat kött till franska Comigel, som gjort frysta måltider till bland annat Findus.

Nederländske Jan Frasen som är chef för Deep Trading har hävdat att köttet hela tiden varit märkt som hästkött och att Draap trading inte gjort något fel. Frasen har dock tidigare dömts till fängelse för att ha sålt sydamerikanskt hästkött märkt som tyskt nötkött, skriver The Guardian.

Den brittiska tidningen har kartlagt köttskandalen och de inblandade bolagen och skriver i dag att den kan kopplas företag som verkar i det dolda, skatteparadis och till internationell vapenhandel.

"Ett stort problem"

Enligt The Guardian ägs Draap Trading av en stiftelse på Brittiska Jungfruöarna och har via en invecklad kedja av företag på både Cypern och Brittiska Jungfruöarna, koppling till företaget Ilex Ventures.

– Det här visar varför dolda ägarstrukturer i bolag är ett sådant stort problem, säger Rosie Sharpe på internationella organisationen Global Witness som bland annat övervakar korruption, till The Guardian.

Ilex Ventures är i sin tur kopplat till en av världens mest ökända vapenhandlare – Viktor Bout.

Han ska bland annat ha fört över 750 000 dollar, drygt 4,7 miljoner kronor, till Ilex Ventures för att köpa ett flygplan som skulle användas till vapenhandel.

Dömd till fängelse

Ryske Viktor Bout, som fått smeknamnet "Dödens köpman", gjorde sig ett stort namn i vapenhandlarkretsar under 1990-talet då han försåg flera västafrikanska nationer och gerillarörelser med vapen ur det gigantiska överskott som fanns tillgängligt när Sovjetunionen kollapsade.

Han greps i Thailand 2008 och utlämnades till USA 2010. I våras dömdes han i en domstol i New York till 25 års fängelse för att ha försökt sälja vapen till den colombianska Farc-gerillan.

Han är också är förebilden till Nicholas Cages karaktär Yuri Orlov i filmen ”Lord of war”.

ANNONS