Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

McDonalds-cheferna förnekar

Publicerad 2012-12-06

Härvan kring McDonalds växer.

Men de utpekade cheferna kommer inte ihåg varför de anställt pakistanska medarbetare.

– Jag minns ingenting, säger en 29-årig restaurangchef.

Restaurangen på bilden är inte en av de utpekade

Riksenheten för korruption utreder nu två utpekade restaurangchefer på McDonalds som misstänks ha anställt flera pakistanska medarbetare - och tvingat dem att betala dyrt för sin anställning. Aftonbladet kunde i veckan avslöja kopplingar till ytterligare två arbetsledare i Stockholm.

Tjugofyra av de pakistanier som beviljats arbetstillstånd de senaste tre åren har alla kopplingar till varandra. Framför allt genom att de har bott i samma lägenheter och anställts av samma fyra chefer.

”Minns inte riktigt”

De fyra männen känner varandra sedan tidigare. Aftonbladet har under flera dagar försökt få dem att bemöta anklagelserna.

En 33-årig man som skickat in flera ansökningar om arbetstillstånd de senaste åren finns inte kvar på restaurangen där han varit chef. Han har i stället befordrats till en ny tjänst på huvudkontoret.

Efter flera samtal till honom ringer han till slut upp. Han säger att han har jobbat ihop med de personer han sökt tillstånd för, men är svävande på frågan om varför han sökt tillstånd för dem.

– Det var ett tag sedan, jag minns inte riktigt hur det kan ha varit.

Men har de betalat för att få de här tillstånden?
– Nej absolut inte.
Därefter ber han om att få återkomma – vilket han aldrig gör.

Bara ansökt om förlängningar

Hans 29-årige kollega är restaurangchef i Stockholmsområdet och har skrivit under sex ansökningar under 2010. Men inte heller 29-åringen minns anledningen.

– Jag minns ingenting av det här. Som jag minns det jobbade de här personerna redan hos oss och jag har bara ansökt om förlängningar av arbetstillstånd, säger han.

Har du tagit betalt för anställningar på din restaurang?

– Nej, nej.

”Ovanligt ärende”

Polisanmälan om ocker och människohandel gjordes av McDonalds själva den 5 november. Nu har en åklagare på riksenheten mot korruption tagit över utredningen. Kammaråklagare Johan Lindmark kommer att bistås av gränspolisen i utredningen.

– Det är ett ovanligt ärende som vi på riksenheten har blivit tillfrågade om vi kan ta hand om. Det som har anmälts är ocker och människohandel. Men det är möjligt att jag kommer att omrubricera det när jag fått en bättre uppfattning av ärendet, säger han.

Johan Lindmark kan ännu inte svara på om de arbetsledare som Aftonbladet avslöjat har kopplingar till härvan också kan bli intressanta i utredningen.

– Det får jag återkomma till.

McDonalds tillförordnade presschef Håkan Ström vill inte kommentera om fler arbetsledare kan vara inblandade i härvan.

– Det får bli en fråga för polisutredningen, säger han.