Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Stor ledning för moderat kandidat i Iran

Publicerad 2013-06-15

Den moderate Hassan Rohani drar ifrån mer och mer nu när rösterna i det iranska valet har börjat räknas.

Iranska presidentkandidaten Hassan Rohani lägger sin egen röst i valurnan.

I Irans presidentval tog den moderate kandidaten Hassan Rohani en tydlig ledning, redan när bara någon procent av rösterna hade räknats.

Nu vid 14-tiden svensk tid, när rösterna från 65 procent av landets vallokaler har räknats, har Rohani ett stöd på 51 procent och därmed en tydlig ledning, uppger inrikesdepartementet enligt AFP i ett uttalande.

Reuters skriver att Rohani verkar vara på väg mot en överraskningsseger över de mer konservativa kandidaterna, som före valet spåddes vara favoriter.

Redan vid 9-tiden i morse svensk tid hade 18 procent av rösterna räknats, och Rohani hade då ett stöd på 52 procent, uppgav inrikesdepartementet enligt AFP och Reuters. Han hade därmed fått mer än tre gånger så många röster som den närmaste konkurrenten, Teherans konservative borgmästare Muhammed Baqer Qalibaf som hade ett stöd på 17 procent.

Rohani har tidigare förhandlat med världssamfundet om Irans omtvistade nukleära program. I valkampanjen har han lovat att stärka hemlandets relationer till omvärlden. Om han får mer än 50 procent av rösterna blir det ingen andra valomgång den 21 juni.

Irans högste ledare Ali Khamenei säger att vad resultatet än blir så ser han presidentvalet som en förtroendeomröstning för landet.

"En röst på någon av dessa kandidater är en röst på den islamska republiken och en röst som visar på förtroende för systemet," skriver Ali Khamenei via mikrobloggtjänsten Twitter enligt Reuters.

Texten uppdateras