Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Första provsvaren om cirkeln i Östersjön

Uppdaterad 2013-04-11 | Publicerad 2013-04-10

Cirkeln i Östersjön har gäckat skattletare, geologer, ufo-fantaster och marinarkeologer.

Nu har de första svaren från analyser av stenar från formationen kommit – och de är uppseendeväckande.

– Man har hittat ett bränt organiskt material på dem, säger Dennis Åsberg som var med och hittade cirkeln.

Både lärde och olärde tvistar om vad som egentligen har hänt där på botten av Östersjön, där två svenska skattletare hittade den märkliga cirkeln.

Då svenska forskare inte var intresserade av att undersöka de basaltstenar man hämtat upp från botten kom hjälpen i stället från Israel.

Där erbjöd sig Weizmanns vetenskapsinstitut och arkeologinstitutet på Tel Avivs universitet att båda studera stenarna.

Organiskt material

Nu har de svenska cirkelupptäckarna Dennis Åsberg och Peter Lindberg fått de första beskeden från Israel och publicerat det på sin hemsida.

Där framgår att ett bränt organiskt material hittats.

– Det är rätt häftigt och helt galet. Det är ett frågetecken kring vad det organiska materialet man hittat på stenen är för något, säger Dennis Åsberg.

Något som förvånar i den preliminära rapporten är att man daterat det organiska materialet till att vara mellan 15 000 och 140 000 år gammalt.

– Det ska inte vara möjligt på den här breddgraden. Senast man hade någon vulkanisk aktivitet eller något liknande är 150 miljoner år sedan.

Även forskarna i Israel blev förvånade över upptäckten och har begärt att få ner fler stenar som man kan analysera.

– Beskedet om åldern och det biologiska materialet blev ju så konstigt att de måste göra om det. De är verkligen intresserade av det här, och det tyder ju på att det är någonting intressant.

Geolog förvånad

Även Fredrik Klingberg, geolog vid Sveriges geologiska undersökning, tycker de preliminära resultaten är märkligt.

– Organiskt material med de åldrarna går ju att hitta i Sverige, men upphettningen är det däremot egendomligt att de kommit fram till. Sedan är det ju svårt att datera organiskt material, men jag förstår inte hur de kan ha sådan spridning i resultatet, säger han till Aftonbladet.

Det är något som forskarna i Israel hoppas kunna precisera närmare när man undersöker de nya exemplaren och man hoppas också kunna reda ut vad exakt det organiska materialet består av.

Dennis Åsberg är förvånad över det svala intresset från svenska forskare.

– Stenen är basalt, en vulkanisk sten. När vi pratat med svenska geologer säger man att basalt inte är ovanligt att man hittar i Östersjö. Men vi har ju inte hittat en sten, utan hur mycket som helst just runt det här föremålet.