Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Fler och fler skaffar husdjur

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-02-17

Men många djur är förbjudna att ha hemma

Människans bästa vän Mår djuren bra av att bo hemma hos oss i våra lägenheter och springa omkring på stan i regnjackor?

Intresset för husdjur ökar och allt fler djur registreras.

Det vanligaste husdjuret är akvariefiskar, därefter kommer katt och hund.

Schimpansungar Alla apor är förbjudna som husdjur i Sverige.

71 procent av de som röstade i Lunarstorms enkät ”Är det rätt att ha husdjur?” svarade ja. Bara ett fåtal tycker att det är djurplågeri.

– Vi har haft husdjur i flera tusentals år. Men djuren behöver sällskap, rastning, mat och aktivitet för att må bra, säger Hans Rosenberg på Svenska Kennelklubben.

– Det är en jättesvår fråga, men om man sköter det bra och visar att djuren mår bra så är det okej, säger Helena Elofsson, zoolog på Djurskyddsmyndigheten.

Förbjudna husdjur

Däremot finns det en massa djur som inte mår bra av att vara husdjur. Flera är förbjudna att ta hem, igelkottar till exempel. Hundraser som är blandade med varg, så kallade hundhybrider, är ganska vanliga i USA men i Sverige är de förbjudna, och inga apor är tillåtna.

– Det finns också vissa djur som det inte finns lagförbud för men som är väldigt svåra att hålla, som pingviner. De kan inte leva naturligt i Sverige eftersom de är känsliga för pollen och luften här är fel för deras luftvägar, säger Helena Elofsson.

Avel

Det finns andra djur som också har problem med luftvägarna.

– Vi vet att avel på extrema egenskaper och utseenden kan ge problem. Kortnosiga hundar och katter har exempelvis svårt att andas, säger Torsten Jakobsson, veterinärråd på Djurskyddsmyndigheten.

I myndighetens föreskrifter för hundar och katter finns en paragraf som förbjuder avel med djur som ”nedärver missbildning eller andra egenskaper som medför lidande för avkomman eller negativt påverkar avkommans naturliga funktioner”.

”Svårt att bevisa lidande”

– Det är svårt att dra en gräns. Får man en engelsk bulldog på sitt skötbord så hör man att de har trånga andningsvägar, de rosslar när de andas. Men det är svårt att avgöra om de lider av det, säger Torsten Jakobsson.

Djurskyddsmyndigheten drar gränsen vid avel där djuret inte längre kan föda själv utan alltid måste förlösas med kejsarsnitt.

Hundar med stora huvuden och smala bäcken löper den risken.

– Det är inte okej ur djurskyddssynpunkt. De måste ut ur aveln, säger Torsten Jakobsson.

Smuggelhundar

Ett annat problem är den ökande smugglingen av hundar. Förra året hittade tullen 200 hundar olagligt på väg in i Sverige, 2004 var det bara 20.

– Det har blivit en trend att ha små dvärghundar och chihuahuor som kändisarna. Det har blivit vanligare att de smugglas in och säljs via internet, säger Hans Rosenberg på Svenska Kennelklubben.

Insmugglade djur riskerar att dö av okända sjukdomar eftersom de sällan är undersökta av veterinär och de kan spridda smitta.

Första hunddokusåpan

Om några veckor startar den första hunddokusåpan i tv där tolv hundar tävlar om ett modellkontrakt.

– Jag har inte sett programmet så jag kan inte kommentera det, men det är bra att hundar får uppmärksamhet så länge hundarna får vara hundar. De mår inte dåligt av att ha kläder och fina halsband, men om de hindras från att röra sig normalt så har det gått för långt, säger Hans Rosenberg.

– Personligen tycker jag att det är fel att klä ut hundar och kasta dem i bassänger och liknande. När man gör sig rolig på deras bekostnad, säger Torsten Jakobsson.

Husdjur – 5 i topp

Husdjuren blir fler

Här kan du se hur antalet ökat från 1998 till 2004 (antalet fåglar har minskat):

De här är förbjudna

Liten husdjursskola med zoologen Helena Elofsson:

Djurskyddsmyndighetens föreskrifter

Karin Abrahamsson (karin.abrahamsson@ungtval.se)