Utlyser nödläge efter spridningen av apkoppor
Publicerad 2022-07-29
Bidenregeringen tror att utbrottet av apkoppor fortfarande kan stoppas i USA. Men i flera storstäder råder vaccinbrist och San Francisco har utlyst nödläge till följd av smittspridningen.
Apkoppsutbrottet växer i USA och närmar sig 5 000 fall. I storstaden San Francisco i Kalifornien har 261 fall registrerats och människor har köat i timmar för att få vaccin – bara för att få vända i dörren då sprutorna tagit slut.
På torsdagen utlyste staden nödläge till följd av spridningen, som liknats vid utbrottet av hiv på 1980-talet.
– San Francisco gick i bräschen för folkhälsoinsatserna vid hiv och covid-19, och vi kommer att gå i bräschen när det gäller apkoppor. Vi kan inte och kommer inte att lämna hbtq-samhället i sticket, säger delstatssenatorn Scott Wiener.
Tillbakavisar kritik
Det har riktats kritik mot bristen på agerande från både statlig och lokal nivå, och en del har ansett att möjligheten att få stopp på utbrottet har passerat. Men Xavier Bacerra, chef för det departement som ansvarar för folkhälsan, tillbakavisar kritiken. I samband med att det presenterades planer på att få ut 780 000 doser av Jynneosvaccinet , som tas i två doser, sade han sig vara säker på att man kan få stopp på utbrottet.
– Vi tror att vi har gjort allting vi kan på den federala nivån, sade han.
– Vi har gjort vaccin, tester och behandlingar tillgängliga för alla samhällsgrenar långt utöver de antal som för närvarande krävs.
De hundratusentals doserna vaccin har varit lagrade i veckor i Danmark, i väntan på att USA:s myndigheter skulle inspektera och certifiera produktionsanläggningen.
Samtidigt har hälsodepartementen i San Francisco, New York och Washington DC avbokat alla som varit inbokade för en andra vaccinspruta, för att få lagren att räcka längre. Tom Temprano i San Francisco är en av dem som fått sin bokning inställd.
– Speciellt med tanke på att vi kommer ut ur en pandemi som pågått i två och ett halvt år, så är det en stor besvikelse hur man agerat på den första större folkhälsokrisen i som vi ställts inför efter den.
Främst män som smittats
Apkoppor har hittills främst drabbats män, framför allt dem som har sex med andra män, likt hiv-utbrottet på 1980-talet. Det har lyfts fram som en orsak till det som kritiker anser är ett senfärdigt agerande från myndigheter och politiker.
– Jag har hört från många att det här känns likt i bristen på verklig oro och brådska med en sjukdom som just nu oproportionerligt påverkar hbtq+-samhället, säger Temprano.
För några dagar sedan klassade Världshälsoorganisationen (WHO) smittspridningen av apkoppor som ett internationellt hälsonödläge – organisationens allvarligaste varning. Smittan sprids framför allt vid nära fysisk kontakt och vem som helst kan drabbas, även om 98 procent av de registrerade globala fallen rör män.
USA har beställt 5,5 miljoner fler vaccindoser för leverans i mitten av nästa år, och har säkrat rättigheterna till ingredienserna för att kunna tillverka ytterligare 11,1 miljoner doser.