Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Tord, Turid

Studie: Naturskador kan lindras vid avverkning av gammelskog

Uppdaterad 14.18 | Publicerad 11.31

Genrebild. Genom att flyta avverkade träd till närliggande skogsområden kan man ge rödlistade arter en chans att nyetablera sig.

Genom att transportera flerhundraåriga trästammar till intilliggande skogsområden kan man rädda sällsynta mossor, lavar och insekter som då kan nyetablera sig och bevaras i sin nya hemvist. Det visar en femårig studie vid SLU.

Följ ämnen

15 kilometer öster om Gällivare sågas tallar och granar ner för att ge plats för den växande Aitik-koppargruvan. Träd som växt där ända sedan Gustav Vasas tid på 1500-talet. Något som Vetenskapsradion Nyheter rapporterar om.
Få områden i Sverige av så gammal skog finns i dagsläget kvar och den biologiska mångfalden har visat sig vara extra hög i området. Rödlistade hotade arter som vedsvampar och skalbaggar har rapporterats in före avverkningen.
Men efter att ha sparat drygt 600 grova stockar från nyligen nedsågade
eller halvförmultnade träd och transporterat dem till en intilliggande bevarad skog
ser forskarna hur hela populationer och ekosystem av djur och växter
kunnat flytta med och nyetablera sig på nytt. Det berättar universitetslektorn Therese Lövrot vid Umeå universitet i intervjun med Vetenskapsradion Nyheter.

– Det är som att flytta hela artsamhällen i döda träd. Det är väldigt unikt. Verkligen ett av de första storskaliga försöken. Den här metoden kan alltså användas även i framtida storskaliga exploatering av gammelskog för att lindra skadorna på den biologiska mångfalden, säger hon i inslaget.

Forskarna vid Umeå Universitet beräknar att 200 arter av flora och fauna följt med de 600 stockarna under den femåriga studien.