Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Körde 211 km/h – norska HD avgör om bilen ryker

TT-NTB

Publicerad 2024-08-19

Även i Norge vill polisen ha hårdare tag mot buskörning. Arkivbild.

Ska den som kör alldeles för fort bli av med bilen? Ja, säger man sedan några år i Danmark. Och nu ska ett fall upp i Norges högsta domstol.

Det handlar om de organiserade men illegala kappkörningar som ses som ett allt större problem i flera länder. I det nu aktuella norska fallet hade en 20-åring tagit sin BMW till ett sådant arrangemang på E18 utanför Oslo. När polisen försökte stoppa honom gasade han upp till en högsta fart på 211 kilometer i timmen.

Med hänvisning till att mannen utsatt både sig själv och andra för livsfara konfiskerades den silvriga BMW:n. 20-åringen har också dömts till två månaders fängelse. Och själv tycker han att det sistnämnda straffet räcker, så han har nu överklagat beslaget av bilen ända upp till högsta instans, där målet tas upp på tisdag.

De norska reglerna är mer allmänt formulerade än i Danmark, där en mycket strikt lagstiftning har väckt internationellt uppseende sedan den infördes häromåret. I Danmark kan bilar som är inblandade i allvarliga trafikbrott beslagtas permanent, oavsett om det är ägaren som sitter bakom ratten. I flera fall har dyra och snabba sportbilar konfiskerats.