Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Spanien avvisar fartyg med vapen till Israel

TT-AFP

Publicerad 2024-05-16

Spaniens utrikesminister José Manuel Albares. Arkivbild.

Ett fartyg lastat med vapen, med destination Israel, har nekats att gå i hamn i Spanien.

– Det är första gången vi har gjort såhär, men det är också första gången som vi har upptäckt ett fartyg lastat med vapen till Israel som ville lägga till i en spansk hamn, säger utrikesminister José Manuel Albares.

Däremot är det kanske inte sista gången Spanien agerar på liknande sätt.

– Det här kommer att vara vår konsekventa policy för alla fartyg som fraktar vapen till Israel, av uppenbara skäl, säger Albares.

– Mellanöstern behöver inte fler vapen, de behöver fred.

Det aktuella fartyget är danskflaggat och är på väg från Indien till Haifa i Israel. Enligt tidningen El País har fartyget 27 ton vapen och ammunition i frakten. Fartyget ska ha begärt att få lägga till i Cartagena i sydöstra Spanien den 21 maj.

Samtidigt pågår ett inhemskt politisk gräl om ett annat fartyg lastat med vapen, som är tänkt att lägga till i Cartagena på fredagen.

Det fartyget anklagas av propalestinska grupper frakta vapen till israel, men transportminister Oscar Puente uppger att vapnen är på väg till Tjeckien.

Spanien har avbrutit all vapenförsäljning till Israel sedan det pågående kriget inleddes med Hamas attack på Israel den 7 oktober i fjol.