Svenska företag pekas ut: ”Ingen visste – gjordes i det tysta”

Larmrapport: Stoppade inte pengar till valförnekare

Publicerad 2024-05-17

Efter amerikanska valet 2020 spreds flera konspirationsteorier om valfusk.

NEW YORK. Trumplojala politiker försökte stoppa Biden från att godkännas som president.

Ändå fortsatte två svenska företag att låta pengar skänkas till valförnekarna.

– Svenskar borde vara oroade, säger människorättsadvokaten Christopher Avery.

Timmar efter den våldsamma 6 januari-attacken röstade över hundra kongresspolitiker nej till att godkänna Joe Bidens valseger – och många spred Donald Trumps valkonspirationer.

Politikerna möttes av skarp kritik på hemmaplan. Flera amerikanska jätteföretag skyndade att stoppa sina donationer till valförnekarna.

Men politiska kommittéer kopplade till två svenska företag – Elekta och Astra Zeneca – lät sina donationer fortsätta.

Donald Trump, förlorade amerikanska presidentvalet 2020.

Pekas ut

I en färsk rapport från organisationen "Donations and Democracy", som granskar utländska företags donationer, pekas de svenska jättebolagen ut för sina fortsatta bidrag.

Organisationens grundare Christopher Avery är överraskad och upprörd.

– Om du hade sagt till mig för tio år sedan att svenska företag gav pengar till amerikanska politiker som röstade för att ogiltigförklara ett demokratiskt val – då skulle jag aldrig ha trott dig, säger han.

– Det är verkligen oroande när svenska företag undergräver demokratin i mitt hemland.

Han ifrågasätter varför bolag, som betonar vikten av mänskliga rättigheter i sina stadgar, donerar till politiker som inte respekterar legitima valresultat.

– Jag visste inte att detta pågick. Personer inom mänskliga rättigheter visste inte, svenska allmänheten visste inte. Jag gissar att många anställda på Astra Zeneca och Elekta inte ens visste. Det har gjorts i det tysta, säger Avery.

– Vi vill att svenska företag ska veta att de tysta dagarna är över.

Han säger att de kommer att lyfta rapporten till FN:s arbetsgrupper för näringsliv och mänskliga rättigheter.

Elekta: Inte bolagets egna medel

Han säger att de kommer att lyfta rapporten till FN:s arbetsgrupper för näringsliv och mänskliga rättigheter.

I framtiden kommer organisationen, som består av frivilliga, att släppa fler rapporter om företag från andra länder.

Kommunikationschefen Mattias Thorsson på Elekta, ett ledande företag inom cancerstrålbehandling, poängterar en sak: Det är inte bolagets egna medel som skänks till amerikanska valkampanjer.

Det handlar om att deras USA-anställda har möjlighet att donera genom företagets så kallade politiska actionkommitté (PAC).

Bidragen fördelas till både Demokrater och Republikaner, säger han.

Har ni ändå något ansvar som företag när pengarna går till valförnekare?

– Elektas PAC väljer kandidater som vi tror främjar cancerfrågan mest.

– Du ställer en fråga som egentligen handlar om något annat, som har med den ökade polariseringen i amerikansk politik att göra. Klart att det är viktigt, men det är också viktigt för oss att ha en dialog med det politiska systemet i USA.

Skänkte 30 000 kronor

Elektas USA-anställda skänkte totalt 30 000 kronor fördelat på tre olika valförnekande politiker i april och maj 2021.

Andra storföretag stoppade sina donationer efter 6 januari-attacken. Varför gjorde inte Elekta det?

– Sanningen är att vi först pausade alla donationer efter 6 januari för att invänta och se vad som hände; om någon skulle bli åtalad eller så, säger Mattias Thorsson.

– Sedan har vi fortsatt. Vi har anledning att hela tiden se över det här och utvärdera successivt, men ledstjärnan för oss är cancervård.

Men människorättsadvokaten Christopher Avery tycker att Elekta och Astra Zeneca har ett stort ansvar i att se till att pengar inte landar hos de som undergräver demokratin.

Han menar att företag har stort inflytande över sina PAC:s. Kommittén, som ofta består av högt uppsatta inom företaget, styr vilken kandidat som ska få bidragen.

Företagen är angelägna om att ge pengar för att skydda sina intressen i USA, exempelvis för att påverka lagar och branschregleringar.

”Svenskar borde vara oroade”

Även om summorna inte är särskilt stora i de svenska exemplen, menar Avery att många bäckar små, över flera års tid, kan vara avgörande för politiska kampanjer.

– I en jämn valstrid, när man köper TV-annonser och annat, kan det potentiellt göra en skillnad.

Trots att rapporten endast har fokuserat på halvåret efter 6 januari-stormningen, har Avery sett att pengarna från svenskkopplade politiska kommittéer fortsätter.

Han tycker att det är särskilt allvarligt eftersom hotet mot demokratin är en ödesfråga för många amerikaner i valet 2024.

– Svenskar borde vara oroade. Om demokratin undermineras i nästa val, och resultaten inte respekteras, då kommer det inte bara att påverka oss amerikaner. Det kommer att påverka Sverige, NATO, och EU. Det får en djupgående effekt internationellt.

Läkemedelsföretaget Astra Zeneca avböjer att svara på kritiken.