Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Kreml slår tillbaka mot Zelenskyjs tal

TT

Publicerad 2024-09-25 12.09

Den ryska presidentens talesperson Dmitrij Peskov. Arkivbild.

Att försöka tvinga Ryssland till fred vore ett ”ödesdigert misstag”, enligt Kreml.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj slog inför FN:s säkerhetsråd fast att det är den enda möjliga vägen framåt.

– Det är ett fundamentalt missförstånd som ofrånkomligen kommer att få konsekvenser för regimen i Kiev, säger president Vladimir Putins talesperson Dmitrij Peskov enligt landets statsstyrda medier.

Han håller fast vid Kremls linje om att den så kallade specialoperationen – invasionskriget av grannlandet – måste fullföljas, genom att Ryssland i slutänden får driva igenom de krav som man ställer på Ukraina om dess framtid och samarbeten:

– Ryssland är för fred, men då med villkoren att dess stabilitet säkerställs och att målen med den militära specialoperationen uppnås.

Vid ett extrainsatt möte i FN:s säkerhetsråd på tisdagskvällen sade Ukrainas president Zelenskyj att världssamfundet måste pressa Ryssland till ett förhandlingsbord.

– Vi vet att vissa här i världen vill tala med Putin och få höra om hur arg han är för att vi försvarar vårt folk, sade Zelenskyj.

Zelenskyj kommer under sin vistelse i USA träffa president Joe Biden med flera, för att söka stöd för en ukrainsk plan för hur kriget ska kunna avslutas.

På onsdagen meddelar Rysslands militär att den har ”befriat” ytterligare två mindre samhällen i de intensiva strider som pågår i Donetsk i östra Ukraina.