Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Män får åderförkalkning tidigare än kvinnor

Petra Hedbom/TT

Publicerad 2024-09-24 06.01

Högt blodtryck kan öka risken för åderförkalkning. Arkivbild.

Män får åderförkalkning mycket tidigare än kvinnor. Det skiljer över tio år mellan könen, visar en ny svensk studie. Skillnaderna kan inte förklaras med olikheter i levnadsvanor mellan kvinnor och män.

Åderförfettning, eller åderförkalkning som det också kallas, innebär att fett samlas på insidan av blodkärlen. Inlagringen gör det svårare för blodet att passera och ökar risken för bland annat hjärtinfarkt och stroke.

Det har länge varit känt att kvinnor oftare är äldre än män när de drabbas av hjärt- och kärlsjukdom. Varför det är så är inte helt klarlagt men en teori är att östrogen har en skyddande effekt.

13 år yngre

Nu har forskare vid Linköpings universitetssjukhus sett att män i snitt är mellan 11 och 13 år yngre än kvinnor när de utvecklar åderförfettning.

– Vi var förvånade över att det var så pass stor skillnad, säger Eva Swahn, professor i kardiologi och överläkare vid Linköpings universitet som ansvarat för studien.

I studien, som publicerats i European Heart Journal: Cardiovascular Imaging, har 25 580 personer mellan 50 och 65 år undersökts med skiktröntgen av kranskärlen och med ultraljud av halskärlen. Forskarna tog hänsyn till andra kända riskfaktorer för åderförfettning- och åderförkalkning som rökning, högt blodtryck, diabetes, kost och socioekonomi. Men även efter detta kvarstår faktum att män utvecklar förändringar mycket tidigare i livet än kvinnor.

Tyst sjukdom

Den som drabbas av förträngningar i kärlen märker det inte, i alla fall inte till en början. Om det upptäcks finns behandling med bland annat blodfettssänkande och proppförebyggande läkemedel men den åderförfettning som redan finns går inte helt tillbaka. Det allra viktigaste är livsstilsförändringar.

Det finns ingen allmän screening av blodkärlen, det anses inte kostnadseffektivt. Men kost, motion och andra levnadsvanor är det mest effektiva mot förträngningar i kärlen, både för att förebygga och för att minska risken att det förvärras.

– Studien visar att vi behöver fokusera på män i dessa åldrar så att de inte drabbas av hjärtinfarkt och stroke mitt i livet. Det är livsstilsfaktorerna som som är det viktigaste, säger Eva Swahn.

Studien bygger på data från Hjärt-Lungfondens stora forskningssatsning SCAPIS.