Andersson: Stäng hela gränsen i EU för ryska turister

Publicerad 2024-05-29

Socialdemokraterna förslår flera åtgärder för att motverka rysk påverkan.

Bland annat att stänga hela EU:s gräns för ryska turister.

– Om gränserna är öppna så underlättas ryska sabotageförsök i EU, säger Magdalena Andersson, Socialdemokraternas partiledare.

Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson håller pressträff tillsammans med Peter Hultqvist, försvarspolitisk talesperson.

De diskuterar rysk påverkan.

– Vi ser hur man runt om i Europa i högerpopulistiska partier och auktoritära krafter agerar för att försöka försvaga stödet i Ukraina, säger Magdalena Andersson.

Med anledning av det presenterar Socialdemokraterna förslag för att motverka rysk påverkan.

Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson (th) håller pressträff med Peter Hultqvist, försvarspolitisk talesperson.

– I det här läget måste EU:s länder stå enade, säger Magdalena Andersson.

Socialdemokraternas förslag går ut på att stoppa ryssars möjlighet att köpa medborgarskap i EU. De vill även stänga hela gränsen i EU för ryska turister.

Norge har valt att stänga gränsen för ryska turister för att minska risken för sabotage.

– Med anledning av den ökade risken så anser vi att hela Europa bör följa Norges exempel och neka ryska medborgare alla icke nödvändiga resor till EU. Men vi menar, precis som i Norge, att det ska ske med undantag för studenter, arbetstagare och om man behöver besök familjemedlemmar som är bosatta i EU-länder.

”Måste förstärka vår avskräckande förmåga”

Peter Hultqvist berättar att S dessutom vill att EU ska agera mot ryska skuggflottan på Östersjön.

Ryssland försöker via en skuggflotta etablera sig i Östersjön på ett sätt där man ska finnas ständigt närvarande som ett hot. Vi anser att denna skuggflottan utgör en säkerhetspolitisk risk. Skuggflottan kan användas som spionage i svenska vatten, säger Peter Hultqvist.

Han förklarar att de vill skydda länderna runt Östersjön från ryska hot, spionage och sabotage genom att ge EU:s maritima övervakningsprojekt i uppdrag att identifiera och utreda fartyg som befinner sig i Östersjön. Specifikt de fartyg som misstänks ingå i skuggflottan.

– Vi måste förstärka vår avskräckande förmåga i förhållande till Ryssland. EU:s maritima projekt måste ges en stark roll i Östersjön för att åtgärda det här problemet, säger Peter Hultqvist.

Följ ämnen i artikeln