Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Rapport: Israel använder vit fosfor i Libanon

TT-AFP

Publicerad 2024-06-05

Israelisk beskjutning över Kfar Kila, en libanesisk gränsby. Bild från november 2023.

Human Rights Watch anklagar Israel för att använda vit fosfor i attacker i södra Libanon. Det orsakar skador på både civila och miljön, enligt människorättsorganisationen.

”Israels utbredda användning av vit fosfor i södra Libanon utsätter civila för allvarlig risk och bidrar till fördrivning av civila”, skriver Human Rights Watch i en rapport.

Organisationen säger att den ”verifierat att israeliska styrkor använt vit fosforammunition i minst 17 kommuner i södra Libanon sedan oktober”, inklusive fem där den ”olagligen använts över befolkade bostadsområden”.

Israels armé sade i oktober att rutinerna kräver att granater med vit fosfor ”inte används i tätbefolkade områden, med förbehåll för vissa undantag”.

Sedan terrorstämplade Hamas attack mot Israel den 7 oktober, som utlöste Gazakriget, har eldväxling pågått nästan dagligen mellan israelisk militär och libanesiska Hizbollah, som är allierad med Hamas.

Även människorättsorganisationen Amnesty International har anklagat Israel för att olagligen använda vit fosfor i södra Libanon.

Vit fosfor är lättantändligt och fosfor får inte användas som vapen enligt krigets lagar.