Detta vet vi om nya virusmutationen

TT

Publicerad 2020-12-21

Inget tyder på att de vaccin som utvecklats inte skyddar mot muterade coronavirus.

Den uppges vara 70 procent mer smittsam och har lett till att flera länder stängt gränserna mot Storbritannien. Detta är vad vi det om den nya virusstammen VUI 202012/01.

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson uppger att den nya varianten av coronaviruset ‒ som kallas VUI 202012/01 ‒ är 70 procent mer smittsam.

Men Folkhälsomyndigheten manar till viss försiktighet vad gäller siffrorna.

Resultaten "är fortfarande preliminära och ytterligare analyser pågår i Storbritannien för att bekräfta resultaten", skriver myndigheten på sin hemsida.

"Det är därför för tidigt att säkert säga om den nu identifierade virusvarianten är mer smittsam, och i sådana fall hur mycket, men inget tyder på att den skulle ge en allvarligare sjukdom hos de som drabbas."

Alla virus muterar

Uppgifterna om ökad smittsamhet har väckt oro i ett redan hårt drabbat Europa. Men att virus muterar är i sig ingenting konstigt, tvärtom.

Virus förändras ständigt genom mutationer. De virusvarianter som är mest anpassade för att överleva ‒ vilket inte är samma sak som att de är farligare för människor ‒ konkurrerar ut andra varianter.

Enligt Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar vid Uppsala universitet, kan coronaviruset ha muterat upp till 10 000 gånger sedan det upptäcktes i Kina för ett år sedan.

Dessa mutationer har inte på något avgörande sätt förändrat hur viruset fungerar. I dagsläget tyder heller enligt Olsen ingenting på att de vaccin som utvecklats inte skulle skydda mot den nya coronavarianten.

Finns i flera länder

I Sverige dominerar sedan oktober virusvarianten B.1.177, som också är vanligast i resten av Europa. Men fall av VUI 202012/01 har rapporterats från bland andra Danmark, Nederländerna och Belgien.

Folkhälsomyndigheten utesluter inte att den nya coronavarianten redan finns i Sverige och kommer att sätta in åtgärder "som syftar till att identifiera den muterade covid-varianten hos personer som anländer från Storbritannien".

PODD Nästa pandemi?

Behöver vi vara oroliga för fler pandemier? Vad har vi lärt oss av denna?
Och kan vi göra något för att förhindra att historien upprepar sig? Aftonbladet Daily med Ali Mirazimi, adjungerad professor i klinisk virologi vid Karolinska Institutet.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Följ ämnen i artikeln