Beslutet att avskaffa tidsomställningen drar ut på tiden: ”Nu är det upp till Tyskland”
Publicerad 2020-10-24
I skymundan av coronavirusets framfart och brexit har beslutet att slopa tidsomställningen dragit ut på tiden för Europaparlamentet.
Nu ligger ansvaret på det tyska ordförandeskapet att ta tag i problemet.
– Det är upp till Tyskland att komma till skott så vi att vi kan bli klara med omställningen under våren, säger Johan Danielsson (S).
Europaparlamentet ska ta ett beslut som underlättar omställningen från sommartid till vintertid (normaltid) och vice versa.
I stället ska alla medlemsländer besluta var för sig om antingen sommartid eller vintertid. Men beslutet drar ut på tiden.
– Jag hoppas och tror att vi ska komma till ett beslut snart, säger Johan Danielsson (S).
När beslutet blir verklighet kan vi snart vara i samma tidszon som det svenska favoritresmålet Storbritannien.
– Så kan det bli. I teorin är det fullt möjligt och blir i så fall en speciell omställning.
Intresset har varit stort för att få till en förändring med syftet att undvika de två tidsomställningarna som finns i dag. Bland annat har en konsultation gjorts för att undersöka behovet.
Där reagerade 4 miljoner människor, varav många var från Sverige och Finland. Tyskland hade överlägset flest med över 1 miljon. Det Tyska ordförandeskapet i EU-parlamentet har däremot inte tagit tag i att samla medlemmarna för att ta ett beslut, någonting som stör Danielsson.
– Jag har skrivit till det tyska ordförandeskapet där jag uppmanar dem att göra en ansats för att ta sig till förhandlingsbordet, säger han.
Av de som svarade i konsultationen var 80 procent positiva till att avskaffa tidsomställningen.
– Det är tydligt vad folket vill.
Anledningarna är flera till att Danielsson blivit en så stark motståndare till tidsomställningen. Den ena handlar om att 20 procent får fysiska eller psykiska problem av omställningen – där främst barn, äldre och kroniskt sjuka inte klarar den så bra.
Den andra är att syftet med tidsomställningen från början var att spara energi. Men nu visar forskningen att i vårt moderna samhälle så gör man inte energivinster längre.
– Om du har 20 procent som mår dåligt och syftet med tidsomställningen försvunnit – då är det jävligt svårt att argumentera för att ha den kvar.
Det är helt enkelt dags för oss svenskar att börja anpassa oss till att det inte längre ska vara några tidsomställningar två gånger per år.
– Jag har sagt att vi helt enkelt får hitta ett annat sätt att reda ut när vi ska ta fram och ställa tillbaka utemöblerna, avslutar Danielsson skämtsamt.