Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Notan för upploppen: Minst 3,7 miljoner kronor

TT

Publicerad 2023-12-01

Sju ungdomar åtalas för upploppen i Rosengård den 3 september i år. Arkivbild.

Bilar brändes, ett garage brandhärjades och stenar kastades mot polisen.

Nu åtalas sju ungdomar för upploppen i Malmöstadsdelen Rosengård i början av september – kostnaden för skadorna beräknas till minst 3,7 miljoner kronor.

Upploppen startade i Rosengård efter en koranbränning vid Värnhemstorget, som ligger i en annan del av staden, tidigare under dagen den 3 september.

Över 40 personbilar ska ha satts i brand – majoriteten av dem ska ha totalförstörts. Åtta polisfordon fick skador. Den totala kostnaden är minst 3,7 miljoner kronor. Ytterligare ett 20-tal fordon ska ha skadats när ett garage brandhärjades, men det framgår inte i åtalet vad kostnaden för dessa skador landar på mer än att det rör sig om ett ”mycket högt belopp”.

Samtliga sju ungdomar, som är i åldern 15–18 år, åtalas vid Malmö tingsrätt för grovt blåljussabotage. Två av dem – en 16-åring och en 17-åring – åtalas även för grov mordbrand för att ha tänt på bilar i garaget. Den 16-årige pojken åtalas också för mordbrand av normalgraden – enligt åtalet ska han ha startat bränder i bilar parkerade på gatan.

Åklagaren vill även att tingsrätten prövar skuldfrågan genom en så kallad bevistalan mot en pojke som var 13 år vid upploppet.