Källor till Wall Street Journal: Attackerna mot Iran kom från Israel

Publicerad 2023-01-29

Nattens drönarattack mot en iransk ammunitionsfabrik kom från Israel.

Det säger källor till Wall Street Journal.

– Om Iran gör misstag är vår anfallsförmåga klar, säger stabschefen för israeliska militären.

Följ ämnen
Israel

Enligt amerikanska myndighetskällor till Wall Street Journal var det Israel som låg bakom attackerna mot mot en militäranläggning utanför staden Isfahan i Iran sent lördag kväll. Enligt Reuters ska det ha handlat om en ammunitionsfabrik.

– En explosion har inträffat i ett av de militära centra som är knutna till försvarsministeriet, sa Mohammad Reza Jan-Nesari, biträdande säkerhetschef för guvernementet Isfahan, till den statligt tillknutna nyhetsbyrån Fars News Agency.

Militäranläggningen utanför staden Isfahan attackerades sent lördag kväll.

Enligt Wall Street Journals källor handlar det om en satsning från USA och Israel för att hindra Teherans kärnvapenambitioner. Attacken är den första som genomförts mot Iran av Israels nya regering. Israel har inte velat kommentera attackerna.

”Tre små drönare”

Enligt Irans försvarsdepartement handlade var det drönare som attackerade.

”Det var en misslyckad attack av små drönare mot ett industrikomplex i försvarsdepartementet och lyckligtvis hade varningssystem och luftförsvarsarrangemang på plats. En av dem träffade”, skriver den statliga nyhetsbyrån IRNA i ett inlägg på Twitter, med hänvisning till landets försvarsdepartement.

”Komplexets luftförsvarssystem kunde förstöra två andra drönare. Lyckligtvis dödade denna misslyckade attack ingen och mindre skador uppstod på komplexets tak”, skriver de vidare.

USA:s utrikesminister Anthony Blinken besökte under söndagen ett amerikanskt universitet i Egyptens huvudstad Kairo.

Utrikesminister besöker Israel

Som en del i diskussionerna kring hur USA och Israel ska hantera Irans militära ambitioner i Mellanöstern och dess samarbete med Ryssland besöker USA:s utrikesminister Antony Blinken landet på måndag. Det bara en vecka efter att länderna genomfört sin största gemensamma militärövning någonsin.

General Herzi Halevi, stabschef för de israeliska försvarsstyrkorna, sade att militärövningarna sände "ett mycket tydligt budskap till Iran”.

– Om Iran gör misstag är vår anfallsförmåga klar.

Oense om Ryssland

En stötesten mellan de två länderna är Ukraina. USA vill att Israel ska ge stöd till den ukrainska militären, framför allt då Iran förser ryssarna med drönare. Hittills har Israel avvisat att ge direkt stöd. Något som Moskva har varnat för skulle påverka ländernas relationer negativt. Israel och Ryssland har ett avtal som tillåter israelerna att beskjuta iranska mål i Syrien. Ett avtal som de är rädda för ska sägas upp om de ger direkt stöd till Ukraina.

Följ ämnen i artikeln