Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Cellbollar kan hjälpa kroppen att läka

TT

Publicerad 2023-12-20

På bilden syns nervceller, som kan få hjälp att läka med mikroskopiska cellbollar. Arkivbild.

Mikroskopiska cellbollar som simmar runt med hjälp av flimmerhår kanske kan bli framtidens sätt att läka skadad vävnad inne i kroppen.

Amerikanska forskare vid Tufts University i Massachusetts har lyckats skapa ”biologiska robotar”, döpta till Anthrobots, med hjälp av vävnad från mänskliga lungceller som i tester hjälpt till att skynda på läkningen, rapporterar Vetenskapsradion.

Bakom testet står Michael Levin som är en amerikansk utvecklingsbiolog och syntetisk biolog vid Tufts University.

I testet växte celler från lungor till små mikroskopiska cellbollar som tog sig runt med hjälp av de flimmerhår som i normala fall används i lungorna för att fånga upp skräp och damm i luftvägarna. Flimmerhåren bildades runt cellbollens utsida och blev till effektiva ”simfötter” för den biologiska miniroboten att röra på sig.

Forskarna tog därefter fram en annan cellkoloni skapad av nervceller och gjorde en skåra i kolonin för att simulera en skadad. En biorobot placerades i skåran och efter tre dagar hade nervcellerna vuxit ihop där bioroboten var placerad och forskarna tror att det är den som främjat återväxten av nervcellerna.

Nu hoppas man att i framtiden kunna använda upptäckten till att leta upp och läka skador i kroppen eller att rensa bort återförfettning i blodkärl.