Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Domaren till Trumps advokat: Kontrollera honom

TT

Publicerad 2023-11-06

Det dröjde inte länge innan en hätsk ordväxling bröt ut i rättssalen när USA:s expresident Donald Trump skulle vittna i ett civilrättsligt mål riktat mot honom. Domaren uppmanade Trumps advokat att kontrollera sin klient – annars skickas Trump ut från vittnesbåset, rapporterar bland andra CNN.

USA:s tidigare president vittnar i ett civilrättsligt bedrägerimål, där Trump och hans familjeföretag bland annat hotas av 250 miljoner dollar i böter.

Domaren Arthur Engoron bad Trumps advokater att få den tidigare presidenten att svara rakt på frågorna.

– Jag uppmanar er att kontrollera honom om ni kan. Om ni inte kan det, kommer jag göra det. Jag kommer att skicka ut honom, sade domaren.

– Vi är här för att höra honom svara på frågor och mestadels gör han inte det.

Sönerna har vittnat tidigare

Trump kallade rättegången för ”mycket orättvis”.

– Jag hoppas att allmänheten tittar, sade han under sitt vittnesmål.

När Trump, som leder stort för att bli Republikanernas presidentkandidat, anlände till domstolsbyggnaden kallade han målet för att vara politiskt motiverat och ett försök att tysta honom, rapporterar AFP.

Förra veckan vittnade Donald Trumps söner Donald Trump Jr och Eric Trump i målet.

Bötessumma ska avgöras

Den tidigare presidenten Trump och hans söner har redan bedömts skyldiga till att ha blåst upp värdet på familjeföretagets tillgångar och fastigheter, vilket lett till bland annat förmånliga avtal och lägre räntor.

Nu ska det avgöras hur stor bötessumman blir, om vissa fastigheter måste ges upp samt om personer ur familjen Trump beläggs med någon form av näringsförbud i New York.

Trump har tidigare förbjudits att göra personliga påhopp i samband med rättegången i New York, efter att han skrivit nedsättande om domstolspersonal på sociala medier. Han har bötfällts för att ha brutit mot domstolsordern.