Hemvärnssoldater kan flyttas till Norrland

Martin Nilsson/TT

Publicerad 2022-11-13

Hemvärnssoldater övade under hösten på strid i bebyggelse i utkanten av Trelleborg. Arkivbild.

Många glesbefolkade områden i Sverige har svårt att få ihop en hemvärnsbataljon – samtidigt som ovanligt många söker sig till hemvärnet till följd av Ukrainakriget.

Nu kan hemvärnet bli mindre av värn av hembygden, när Försvarsmakten utreder om hemvärnssoldater kan flyttas i landet för att lösa problemet.

Medan kriget pågår i Ukraina kämpar hemvärnet för fullt med att hantera antalet ansökningar, som ökat kraftigt. Under våren ansökte över 27 000 personer till hemvärnsförbanden, vilket är lika många som under tio normalår.

– Det är det oroliga omvärldsläget och läget i Ukraina. Man vill göra en insats för Sverige, säger Peter Öberg, avdelningschef för rikshemvärnsavdelningen.

Det stora antalet sökande har enligt Försvarsmakten varit en utmaning.

– Att omhänderta så många ansökningar på så här kort tid, och bemöta dem på ett professionellt sätt, är en både logistisk och en administrativ utmaning för oss. Dels handlar det om att kontakta alla personer och kolla vad de har för kompetenser, dels att hitta rätt befattning hos oss.

Kan flyttas

Med anledning av det stora söktrycket kollar försvaret på om det är möjligt att soldater som bor i storstadsregioner inställer sig på orter längre bort. Detta gäller särskilt områden som är glesbefolkade, exempelvis Norrlands inland.

– Vi har inget färdigt koncept. Vi ska göra ett försök med detta. Dels för att fylla upp våra förband där det är glesbefolkat, dels för att ta vara på det stora sökintresset, säger Öberg.

Om personer från hemvärnet beordras att ställa in sig på en ort längre bort, kommer det att finnas flygplan som flyttar soldaterna. Alternativt kommer de behöva ta sig till inställelseorten på egen hand med flyg eller tåg.

Flera utmaningar

Samtidigt som Försvarsmakten har fått flera ansökningar till hemvärnet, medger avdelningschefen Peter Öberg att Försvarsmakten står inför flera utmaningar om Sverige hamnar i krig.

– Det kommer att finnas ett skydd, men det kommer onekligen att vara så att läget blir besvärligt för Sverige, om vi hamnar i samma situation som Ukraina. Om vi hamnar i ett krig och ska mobilisera Försvarsmakten har vi en stor utmaning. Men naturligtvis ska soldater kunna agera när vi trycker på knappen, säger han.

TT: Hur kan ni vara säkra på att soldaterna kommer att kunna ta sig upp med tåg och flyg?

– I en sådan situation kommer vi att kunna hantera det. När hotet mot Sverige är så akut, så kommer vi att behöva prioritera om transportsektorn.

TT: Vad händer om man blir attackerad på vägen?

– Är det så att man inte kommer fram, kan man anmäla sig till närmaste förband.

Följ ämnen i artikeln