de Mistura ville inte skaka al-Assads hand
Publicerad 2019-11-06
FN:s tidigare Syriensändebud Staffan de Mistura säger att han valde att sluta när han insåg att Bashar al-Assad var på väg att återta kontrollen i landet – eftersom han inte kunde förmå sig själv att skaka den krigsbrottsanklagade ledarens hand.
– Varför slutade jag förra året? Officiellt: av personliga skäl. Inofficiellt: eftersom jag kände att kriget territoriellt var på väg mot sitt slut och efter att verkligen ha kämpat emot det som hände i Aleppo, i Idlib, i Daraya kunde jag inte vara den som ska skaka Assads hand och säga "malish" (arabiska för ungefär "ingen fara"), säger den svensk-italienske diplomaten när han för första gången uttalar sig om sin roll vid ett framträdande i Storbritannien, rapporterar tidningen The Guardian.
Medger medlingsmiss
Den nu 72-årige svenskitalienaren fick uppdraget i juli 2014 och arbetade länge med att få till stånd en vapenvila i Aleppo, där tiotusentals människor dödades under nästan fyra och ett halvt års strider och belägring.
Att fördöma övertramp förargade bägge sidor, inte optimalt för en medlare, säger de Mistura, som dock framhåller att FN:s ingripanden i och kring Aleppo kan ha räddat så många som 700 000 liv.
Regimstyrkor med rysk uppbackning har i år gått på offensiven i den till stora delar rebellkontrollerade provinsen Idlib, med hundratals civila dödsfall i attacker som FN beskrivit som medvetet riktade mot civila mål.
I Daraya, i utkanten av huvudstaden Damaskus, anklagas regimen för att utomrättsligt ha avrättat hundratals personer i ett tidigt skede av kriget, innan en fyra år lång och blodig belägring tog vid.
al-Assads regeringsstyrkor har anklagats för att vid återkommande tillfällen ha använt kemiska stridsmedel och bombat vårdinrättningar och civila, bland annat med så kallade tunnbomber.
Tror inte på rysk uppbyggnad
Staffan de Mistura spår att Ryssland fortfarande vill ha ett fredsavtal på plats, men som han ser det har ryssarna varken intresse eller kapacitet att återuppbygga landet och "ingen intention – om de är smarta – att bli lämnade kvar med ljuset i handen som sedan kommer att bränna dem".
– De skulle hellre bolla över det till Europa, som då skulle kunna bidra till återuppbyggandet. Ett trasigt land kan vara ett stort arvegods.
Diplomaten tror dock att EU bara kommer att vara villigt att hjälpa till om det råder stabilitet i Syrien, efter en fred som inkluderar alla parter. Därför misstänker de Mistura att Ryssland i nästa steg kommer att pressa Assad-styret att ge kurderna ett visst mått av självstyre.