Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Döms för filmad våldtäkt – får sänkt straff

TT

Publicerad 2020-04-29

Hovrätten över Skåne och Blekinge dömer en 18-årig man för att ha våldtagit en berusad kvinna, men ändrar straffet till skyddstillsyn och tre månaders fängelse. Arkivbild.

Även hovrätten dömer en 18-årig man för att ha våldtagit en berusad kvinna i hennes hem i Malmö, men ändrar tingsrättens dom om fängelse i ett år.

I stället döms mannen till fängelse i tre månader och skyddstillsyn.

I likhet med tingsrätten anser hovrätten att ett års fängelse är en lämplig påföljd för den 18-årige mannen, men frivården har föreslagit skyddstillsyn. Detta eftersom 18-åringen dels har en "intellektuell och psykisk funktionsnedsättning" och dels har dömts för brott tidigare, enligt domen från hovrätten över Skåne och Blekinge.

Hovrätten anser dock att brottet är såpass allvarligt att enbart skyddstillsyn inte är tillräckligt och dömer honom därför även till tre månaders fängelse.

Mannen våldtog kvinnan i slutet av oktober i fjol och delar av våldtäkten filmades av en 17-årig kamrat. Han friades i tingsrätten från anklagelsen om medhjälp till våldtäkt, men dömdes till ungdomsvård för kränkande fotografering och grov stöld. 17-åringen överklagade inte domen.

Efter våldtäkten ska de båda bland annat ha stulit flera av kvinnans kontokort som de sedan använt för att köpa hamburgare och betala elsparkcykelturer i Malmö med. Den 18-årige mannen dömdes i tingsrätten även för flera fall av bedrägerier mot kvinnan.

Följ ämnen i artikeln