Pizzabagare och taxichaufförer mest coronasmittade yrkesgruppen
Uppdaterad 2020-06-29 | Publicerad 2020-06-28
Taxichaufförer och pizzabagare är de som smittas mest av corona.
Det visar Folkhälsomyndighetens rapport om covid-19 bland yrkesgrupper.
– Ju fler människor man träffar, desto större risk löper man, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.
Risken att smittas av coronaviruset skiljer sig mellan olika yrkesgrupper i Sverige. Folkhälsomyndigheten har undersökt förekomsten av bekräftade coronafall bland olika yrkeskategorier och serviceyrken sticker ut i statistiken.
Taxichaufförer har visat sig vara allra mest utsatta och har smittats i högre utsträckning. De löper 4,8 gånger högre risk att smittas än andra yrkesgrupper. Buss- och spårvagnsförare löper 4,3 högre risk än övriga.
Samtidigt har även pizzabagare visat sig vara mer smittade än övriga yrken. De löper 4,5 gånger högre risk.
– Det är ett riskabelt arbete, men vi kan inte göra så mycket åt det. Vi kan inte bara sluta jobba. Jag tvättar mina händer mer än vanligt och försöker hålla avstånd till kunderna så gott det går, säger pizzabagaren Saeed Ajely som jobbar på en pizzeria i Stockholm.
Per Persson är avtalssekreterare på Hotell- och restaurangfacket och förvånas över att just pizzabagare sticker ut i statistiken.
– Jag hade trott att restaurangpersonal som jobbar nära gäster skulle löpa högre risk och det är de medlemmarna som vädrar sin oro inför oss, säger Per Persson, avtalssekreterare på Hotell- och restaurangfacket.
”Serviceyrken löper en större risk”
Resultatet baseras på Folkhälsomyndighetens databas över anmälningspliktiga sjukdomar som samkörts med Statistiska centralbyråns uppgifter om yrkesgrupper.
– Indelningen i SCB:s rapport är ganska grov. Så man ska akta sig från att dra stora slutsatser. Men det vi ser är att personer som jobbar inom serviceyrken löper en större risk. Ju fler människor man träffar, desto större risk löper man, säger Anders Tegnell.
Per Persson har svårt att sia om varför just pizzabagare sticker ut i undersökningen, men tror att små lokaler kan vara en faktor.
– Pizzor säljs ofta i små utrymmen, där kanske bara en person jobbar. Den ska då baka pizzan, ta betalt och även servera, säger han.
Han förvånas dock inte över att serviceyrkena drabbas hårt under pandemin.
– Branschen är särkilt utsatt och består av möten med många människor. Det ligger också i ett serviceproffs dna att vara till för kunden i första hand, och att man då tänker på sig själv i andra hand. Men huvudansvaret att minimera risken för smittspridning ligger alltid hos arbetsgivaren, säger Per Persson.
Vårdpersonal exkluderad i rapporten
Undersökningen innehåller uppgifter om personer som konstaterats vara smittade av covid-19 från den 13 mars till den 27 maj. Personal inom vård och omsorg har inte inkluderats i undersökningen eftersom de testats i högre utsträckning. Det gör att förekomsten av covid-19 bland vårdpersonal inte går att jämföra med övriga yrken.
Samtidigt skriver Folkhälsomyndigheten att faktorer som livsvillkor, levnadsvanor och underliggande sjukdomar kan ha betydelse för insjuknande i covid-19. De faktorerna presenteras inte i rapporten.
PODD Så ska Sveriges strategi under pandemin utredas
Coronapandemin håller sitt stadiga grepp om världen och i Sverige har människor på äldreboenden drabbats extra hårt. Men hur har regeringen egentligen agerat? Har de gjort vad som krävts eller har de misslyckats med att hantera den största krisen i Sverige i modern tid? Nu instiftas coronakommissionen för att utreda hanteringen av pandemin. Det här handlar det här avsnittet av Aftonbladet Daily om.