Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Svensk biståndsarbetare kidnappad i Kongo-Kinshasa

Uppdaterad 2017-03-14 | Publicerad 2017-03-13

En svensk kvinna som arbetar med bistånd har blivit kidnappad i Kongo-Kinshasa. Även en amerikansk medborgare har förts bort.

Det bekräftar myndigheter i landet för Reuters.

Svenska utrikesdepartementet arbetar med fallet.

– Vi tar detta på stort allvar, säger kanslirådet Patric Nilsson.

Kvinnan befinner sig i landet på ett FN-uppdrag. Hon ska ha blivit kidnappad i närheten av en by i Kasaiprovinsen, som ligger i centrala Kongo-Kinshasa. En amerikansk medborgare och fyra kongoleser uppges ha förts bort vid samma tillfälle. Det uppger myndigheter i landet för nyhetsbyrån Reuters.

”De har fallit i händerna på negativa krafter. Regeringen och säkerhetstjänsten arbetar tillsammans med FN-missionen för att befria de kidnappade”, skriver landets informationsminister Lambert Mende i ett uttalande.

Regeringen informerad

Både den svenska polisen och utrikesdepartementet är inkopplade i fallet. Enligt Expressen, som var först med att rapportera om det inträffade, ska de bortförda ha tagits in i en skog av en okänd grupp.

Patric Nilsson, kansliråd på UD, är mycket förtegen om ärendet. Han vill inte bekräfta att det rör sig om en kidnappning.

– Vi har kännedom om att en svensk medborgare eftersöks i Kongo. Vi tar detta på stort allvar och agerar utifrån informationen som vi har. Men vi kommer inte att kunna gå in på mer detaljer i ärendet just nu, säger han.

Fallet beskrivs som mycket känsligt.

– Oavsett vad det handlar om för uppgifter som vi får in i den här typen av fall så är det utifrån de ramarna som vi arbetar. Det är allt jag kan säga, säger Patric Nilsson.

Även regeringen har informerats om det inträffade.

– Vi har samma information som ni har, men det är Utrikesdepartementet som hanterar ärendet och koordinerar kommunikationsarbetet, säger Annika Flensburg, pressekreterare hos vice statsminister Isabella Löwin.

Oroligt i landet

Oroligheter har förekommit länge i Kongo-Kinshasa. Utrikesdepartementet avråder från icke-nödvändiga resor till landet på grund av säkerhetsläget.

På sin hemsida uppmanar UD svenskar i området att iaktta försiktighet, hålla sig borta från folksamlingar och undvika onödiga transporter i samband med demonstrationer.

Många i Kongo-Kinshasa är negativt inställda till FN. Dag Bohlin på Pingstmissionen, som planerar en resa till de sydöstra delarna av landet, uppger för TT att det bland annat beror på det stora antalet soldater som är på plats.

– Det finns en aggression mot FN. Dels på grund av de sexuella övergreppen som begåtts av FN-personal, dels för att det finns så många FN-soldater där. De blir dominerande i små städer och trissar upp priserna. Man ifrågasätter FN:s närvaro, säger han.