Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Grönland vill skjuta fler isbjörnar

TT

Publicerad 2024-08-26

Allt fler isbjörnar har sökt sig till södra Grönland. Isbjörnen på bilden är dock ute på promenad på Nordpolen. Arkivbild.

Invånare och fårägare i kommunen Kujalleq på södra Grönland ser allt fler isbjörnar.

Nu vädjar borgmästaren Stine Egede om att få kvoten för hur många isbjörnar som får skjutas per år ökad.

– Det stora beståndet har gjort att isbjörnarna inte längre är rädda för att ta sig in i bostadsområden. Det är fler och fler isbjörnar som kommer till fårhagarna i kommunen och det har hittills lett till två mycket farliga situationer, som lyckligtvis undveks, säger hon till Grönlands public service-radio.

I år har kvoten för isbjörnsjakten i Kujalleq uppgått till 4 individer och gränsen nåddes redan den 13 mars. Lokala politiker uppger att minst 10–12 isbjörnar vore önskvärt.

Den samlade kvoten för hela Grönland är 156.

Många isbjörnar kommer norrifrån med drivisen och på grund av klimatförändringar har ovanligt många björnar siktats på Grönland i år.

Fernando Ugarte, biolog och avdelningschef vid Grönlands Naturinstitut säger att det snarare är grönländarnas attityd till isbjörnar som bör förändras.

– Det är ingen explosiv tillväxt. I länder som Norge och Kanada, där människor är vana vid att bo tätt intill isbjörnar, bär man signalpistoler och har gjort anpassningar som gör det säkrare att leva i närheten av björnarna.