Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Emil, Emilia

Förslag: Socialen ska söka upp unga kriminella

Publicerad 2024-11-12 13.06

Tidöpartierna vill ge socialnämnderna ett förtydligat brottsförebyggande ansvar.

Socialtjänsten ska bli skyldig att arbeta aktivt för att förebygga kriminalitet bland barn och unga. Det framgår av ett nytt lagförslag från regeringen och SD.

– De barn som i dag är 3, 4 och 5 år – när de är 13, 14 och 15 ska de inte vara gängkriminella. Vi ska stoppa och bryta rekryteringen, säger socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M).

Redan i dag har kommunerna ett allmänt brottsförebyggande ansvar enligt lag. Det kompletteras nu med ett uttalat brottsförebyggande ansvar med syfte att motverka rekryteringen av barn och unga in i kriminalitet samt förebygga annan brottslighet. Samtidigt rivs enligt Waltersson sekretesshinder för att underlätta samverkan mellan myndigheter.

Söka upp kriminella

Ett exempel kan vara att polisen uppmärksammar en pojke som rör sig i gängkriminella miljöer och anmäler detta till socialtjänsten. Då kommer socialtjänsten enligt Waltersson ha en skyldighet att arbeta aktivt och söka upp pojken och hans familj och erbjuda nödvändiga insatser. I dag finns det inget sådant krav.

– Arbetet att förebygga och motverka brottsligheten får en mer framskjuten roll, och vårt syfte med detta är att socialtjänsten ska kunna bidra med ännu större kraft och mer effektivt i det brottsförebyggande arbetet framöver, säger Christian Carlsson (KD).

Skyldigheten för socialtjänsten att förebygga kriminalitet omfattar även vuxna. Lagen är samtidigt en ramlag och pekar inte på exakt vilka insatser kommuner ska sätta in.

Men Liberalernas Gulan Avci nämner till exempel så kallade manualbaserade program för att motverka normbrytande beteende, samverkan med sociala insatsgrupper, föräldraskapsstöd och kontaktperson.

Hon betonar att lagen inte inskränker det brottsförebyggande ansvar som ligger på andra huvudmän, som polisen.

Risk för våld?

Lagförslaget, som regeringen och SD är överens om, ska nu på remiss till Lagrådet. Därefter ska det arbetas in i den nya socialtjänstlagen som är tänkt att träda i kraft nästa sommar.

Finns det någon risk för mer hot och våld mot socialtjänstens anställda?

– Det är något regeringen tar på stort allvar och vi har jobbat inom en rad olika områden, säger Waltersson.

Hon nämner bland annat skärpt straff för hot och våld mot tjänsteman, ökat skydd för anställdas personuppgifter samt möjligheten att ha ordningsvakter inne på socialkontoren.