Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Bror

Stoltenberg: Nato gick över Putins röda linjer

Lars Larsson/TT

Publicerad 07.31

Natos nyss avgångne generalsekreterare Jens Stoltenberg när han lämnade över till efterträdaren Mark Rutte i veckan.

Natos avgångne generalsekreterare hävdar att Natos linje sedan Rysslands invasion av Ukraina har varit konsekvent och rätt.

– Stöd Ukraina, men bli inte en del av konflikten, formulerar Jens Stoltenberg linjen i en intervju med Financial Times.

Stoltenberg gjorde sin sista dag på Nato-högkvarteret i Bryssel i tisdags, efter tio år på posten. I en annan avgångsintervju med tyska Frankfurter Allgemeine Zeitung nyligen beklagade han sig över segt fotarbete i Nato om Ukraina. Han återkommer till det. Landet borde ha fått mer tidigare.

– Vi borde alla erkänna att vi skulle ha gett dem mer vapen före invasionen. Och vi skulle ha gett dem mer avancerade vapen snabbare efter invasionen. Jag tar mitt ansvar för det, säger Stoltenberg.

Han säger att det var en stor diskussion i Nato om vapenleveranser.

– Före invasionen var många allierade emot det, de var mycket oroade för konsekvenserna.

Stoltenberg hävdar att han, särskilt i inledningen av kriget efter Rysslands invasion i slutet av februari 2022, ägnade mycket tid åt pressa på för att gå över de röda linjer som den ryske presidenten Vladimir Putin satte upp.

– Vi har gått över många av dem, och han har inte gjort någonting, säger Stoltenberg.

Men för att Nato och dess medlemsländer ska kunna stå upp mot hot och Ryssland krävs mer pengar i försvarsbudgetarna, enligt Stoltenberg.

– Jag kan helt säkert säga att om medlemmarna ska klara att leva upp till vad de lovat kommer det att kosta mycket mer än 2 procent, säger han med hänvisning till BNP.