Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Frans, Frank

Ett år sedan Hamas attack – krigsåret i siffror

TT

Publicerad 09.09

Ett år har gått sedan Hamas terrorangrepp mot Israel förra hösten. Attacken den 7 oktober 2023 blev starten till kriget mellan Israel och Hamas, som har dödat tiotusentals palestinier i Gaza.

Här är krigsåret i siffror.

Över 41 000 personer har dödats i kriget mellan Israel och terrorstämplade Hamas i Gaza, enligt det Hamasstyrda hälsodepartementet i Gaza, som i statistiken inte skiljer på civila och personer som strider för Hamas. Över 96 000 personer har enligt uppgifterna skadats sedan kriget startade när Hamas angrep Israel i en omfattande och samordnad attack den 7 oktober i fjol, med rena massakrer på obeväpnade civila.

Israeliska uppgifter gör i stället gällande att 17 000 personer som stridit för Hamas har dödats i Gaza under kriget men har inte framfört några bevis för det, eller rapporterat antalet döda civila. Dock har Israel tidigare uppgett att orsaken till att många civila har dödats är att Hamas ofta gömmer sig bland civila i tät bebyggelse.

Gisslan kvar i Gaza

Under Hamas attack mot Israel för ett år sedan dödade den terrorstämplade gruppen fler än 1 100 personer, de flesta civila. Tusentals skadades och runt 250 togs som gisslan. I dag återstår enligt Israel runt 100 gisslan som fördes bort av Hamas under attacken, som varken har friats eller konstaterats döda.

Minst 1,9 miljoner människor, runt 90 procent av befolkningen i Gaza, har tvingats på flykt på grund av kriget enligt FN:s beräkningar. Många har tvingats fly flera gånger. Mer än hälften av bostadshusen i Gaza har skadats eller förstörts i israeliska attacker.

68 procent av odlingsmarken i Gaza har skadats i kriget, i allra störst utsträckning i norra Gaza. 68 procent av vägarna har också förstörts, enligt en preliminär analys av bilder från augusti i år, rapporterar FN:s satellitanalysorgan Unosat. Dessutom har en stor del av Gazas sjukhus skadats eller förstörts helt. 17 av 36 sjukhus fungerar delvis, enligt Världshälsoorganisationen (WHO).

Förlorad skolgång

Närmare 90 procent av skolbyggnaderna i Gaza är skadade eller förstörda och uppemot 625 000 elever i Gaza har inte kunnat fortsätta sin skolgång, enligt FN-fonden för utbildning i krissituationer, Education Cannot Wait (ECW).

346 israeliska soldater har dödats i Gaza eller längs gränsen i Israel sedan Israel inledde sin markoperation i Gaza, enligt uppgifter från Israel. Närmare 2 300 israeliska soldater har rapporterats skadade under samma period.

De siffror som kommer från parter i kriget har inte bekräftats av oberoende källor.