Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Enar, Einar

Demonstranter blockerar Köpenhamns universitet

Cornelia Mikaelsson / TT

Publicerad 2024-05-17

Studenter vid Köpenhamns universitet har tältat i protest mot kriget i Gaza sedan 6 maj. Arkivbild.

Studenter har blockerat ingången till Köpenhamns universitet. Totalt rör det sig om 36 studenter som har spritt ut sig runt olika ingångar i protest mot universitetets ledning, rapporterar Ritzau.

– Vi tycker inte att de har varit villiga att lyssna på oss, säger Lukas Rigillo till den danska nyhetsbyrån.

Studenter vid Köpenhamns universitet har sedan 6 maj tältat i anslutning till universitet i protest mot Israel och kriget i Gaza.

De har ställt sex krav på ledningen, bland annat har de krävt en akademisk bojkott av universitet i Israel och att Köpenhamns universitet drar tillbaka alla investeringar från företag som tjänar pengar i det ockuperade Västbanken.

Studenterna hade ett möte med universitets rektor i måndags där man tog ett beslut om nya förhandlingar.

Enligt Berlingske blockerar studenterna nu ingångar till Köpenhamns universitet eftersom de är missnöjda med förhandlingarna.

– Det är en respons på förhandlingarna som var i går och som vi tyckte var väldigt otillfredsställande, säger studenternas presstalesperson Lucas Rigillo till Berlingske och fortsätter:

– Vi känner att Köpenhamns universitet har dragit tillbaka några saker som de uppgav på första mötet. Sedan säger de helt plötsligt att de absolut inte kommer att möta några av våra krav.