Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Arabförbundet vänder Hamas ryggen

TT-AFP

Publicerad 2024-05-16

Arabförbundets ordförande Ahmed Aboul Gheit och Bahrains utrikesminister Abdullatif bin Rashid Al Zayani på Arabförbundets möte i Bahrain.

Det mäktiga Arabförbundet uppmanar till omedelbart eldupphör i Gaza och kräver att FN:s fredsbevarande soldater patrullerar landområdet.

I ett laddat utspel föreslår Arabförbundet Palestinska myndigheten och PLO som framtida ledare för Gaza i stället för Hamas.

Arabförbundets 22 medlemsländer möttes i Bahrains huvudstad Manama på torsdagen. Stats- och regeringschefer från länderna uppehöll sig helt vid konflikten i Mellanöstern och utvecklingen i Gaza.

I ett samlat uttalande vid toppmötets slut krävde Arabförbundet en ”internationell skyddande och fredsbevarande styrka från FN i de ockuperade palestinska territorierna” till dess att en tvåstatslösning nåtts.

Länderna enades också om en internationell konferens under FN-flagg för att nå en förhandlingslösning om en israelisk och en palestinsk stat. Förutom Bahrains kung skulle Palestinska myndighetens president Mahmud Abbas stå som värd för mötet.

Markering mot Hamas

Därmed gjorde Arabförbundet en skarp och tydlig markering mot terrorstämplade Hamas politiska legitimitet. Det förstärktes av ett uttalande om den framtida maktfördelningen i en palestinsk stat.

I utspelet, kallat Manama-uttalandet, säger länderna också att samtliga palestinska grupper ska samlas under en paraplyorganisation, styrd av PLO.

Palestinska frihetsrörelsen PLO leds i sin tur av Fatahrörelsen, som ligger i fejd med Hamas.

”PLO är den enda legitima representanten för det palestinska folket”, skriver Arabförbundet i uttalandet.

”Gav Israel anledning”

Rivaliteten mellan Hamas och PLO förstärktes av det tal som Abbas höll inför Arabförbundet, där han anklagade Hamas för att ha gett Israel en ursäkt för att attackera Gaza.

– Den militära insatsen som utfördes av Hamas i ett enskilt beslut den 7 oktober gav Israel en anledning och rättfärdigade att anfalla Gazaremsan, sade Abbas.

Närmare 1 200 personer dödades i attacken där också gisslan togs av den islamistiska extremistgrupper.

FN:s generalsekreterare António Guterres sade i sin tur att det enda sättet att få ett slut på våldsspiralen är en tvåstatslösning.

– Detta är ett öppet sår som hotar att infektera hela regionen, sade Guterres och krävde att alla i gisslan omedelbart skulle friges.