Paret Obama stödjer Kamala Harris

Tina Magnergård Bjers/TT

Uppdaterad 12.59 | Publicerad 11.01

USA:s vicepresident Kamala Harris och landets tidigare president Barack Obama. Arkivbild.

USA:s tidigare presidentpar Barack och Michelle Obama ställer sig bakom Kamala Harris som Demokraternas presidentkandidat, skriver de i ett uttalande.

Kamala Harris har ”visionen, egenskaperna och styrkan som krävs i denna kritiska stund”, skriver paret Obama och beskriver Harris som en vän de känt i över 20 år.

”Vi hyser inget tvivel om att Kamala Harris har exakt det som krävs för att vinna valet och leverera å det amerikanska folkets vägnar”, heter det.

”Vi är mycket glada för hennes skull och är angelägna att ställa oss bakom Kamala Harris som Demokraternas presidentkandidat”.

I uttalandet framhåller de Kaliforniendemokratens bakgrund som åklagare samt hennes klimatarbete och kamp för att försvara aborträtten. De poängterar att hon som senator sökte hålla Donald Trumps styre ansvarigt för dess agerande. De instämmer också med president Joe Biden om att valet av Kamala Harris som vicepresident var hans bästa.

Barack och Michelle Obama var landets presidentpar mellan 2009 och 2017. De anses ha stort inflytande över demokratiska väljare.