Nya USA-sanktioner mot israeliska bosättare

TT-AFP

Publicerad 2024-07-11 17.47

En palestinsk fåraherde vid ruinerna av en by på Västbanken från vilken invånarna flydde efter att israeliska bosättare satta upp en utpostering i närheten. Bilden är från i augusti 2023.

USA inför nya sanktioner mot israeliska bosättarextremister, efter den senaste tidens ökade våld mot palestinier på den ockuperade Västbanken.

Washington inför bland annat finansiella restriktioner riktade mot fyra utposteringar på Västbanken.

”Vi uppmanar Israels regering att vidta omedelbara åtgärder för att hålla dessa individer och entiteter ansvariga. I avsaknaden av sådana åtgärder kommer vi att fortsätta att införa våra egna straffåtgärder”, säger Matthew Miller, talesperson för USA:s utrikesdepartement, i ett uttalande.

G7-ländernas utrikesministrarna fördömer samtidigt i ett gemensamt uttalande Israels beslut att både legalisera fem utposteringar på Västbanken och samtidigt ta ytterligare en stor yta mark i det ockuperade området och bygga nya bosättningar.

”Vi, G7:s utrikesministrar ansluter oss till FN och EU i fördömandet av beskedet från Israels utrikesminister (Bezalel) Smotrich om att fem utposteringar på Västbanken ska legaliseras”, skriver de och fördömer även Israels godkännande av ett beslag på 12,7 kvadratkilometer mark i Jordandalen i början av juli.

Det beslaget är enligt organisationen Peace Now den största yta Israel tagit på 30 år.