Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Hildegard, Magnhild

Gotlandsborna: ”Inför turistavgifter här med”

”Bor man inne i stan så tycker man nog att det är ganska dräggigt på sommaren”

Publicerad 2024-06-24

Arkivbild från Visby.

Ilskan mot turister växer i Europa och allt fler städer inför nu särskilda skatter och restriktioner mot semesterfirare.

Det borde man göra på Gotland med, tycker gotlandsbon och tidigare kulturchefen Björn Ahlsén.

– Bor man inne i stan så tycker man nog att det är ganska dräggigt på sommaren, säger han.

I takt med att turismen på europeiska semesterorter ökar, växer ilskan bland lokalbor.

På flera destinationer har man nu infört särskilda turistskatter och restriktioner för att kontrollera trycket från semesterfirare.

Även i Sveriges turistmecka, på Gotland, har turistskatter länge debatterats.

Björn Ahlsén, gotlandsbo och tidigare kulturchef vid Region Gotland, är positiv till en turistskatt.

Björn Ahlsén, gotlandsbo och tidigare kulturchef vid Region Gotland, är positiv till en turistskatt.

– Många tycker att det är tillräckligt dyrt att åka hit. Men vi är några debattörer som tycker att om Barcelona och Rom kan införa avgifter så borde vi kunna göra det här också, säger han.

Björn Ahlsén menar att pengarna skulle kunna användas till underhåll av natur och kulturarv.

– Vi gillar turister, men det blir ju ett slitage som regionen och andra aktörer har lite svårt att betala. Ringmuren, kulturen och naturen skulle behöva ett tillskott.

Det är just slitaget som Björn Ahlsén ser som problematiskt med turismen. Men från vänner som bor i centrala Visby har han fått höra om andra besvärligheter.

– Bor man inne i stan så tycker man nog att det är ganska dräggigt på sommaren.

Vy över Visby.

Öbon: ”Det är vi som betalar”

Owe Ronström, professor i etnologi, har levt en stor del av sitt liv på Gotland. Han pekar på flera problem som följer med turismen om somrarna.

Ett av det främsta menar han är bostadspriserna som trissats upp rejält i takt med att rika fastlandsbor börjat köpa sommarbostäder även i centrala Visby.

– Som ung 20-åring kan du inte köpa en lägenhet för många miljoner, vi har inte sådana löner här, säger han.

Även vattenbrist är någonting han ser som ett allvarligt problem. Tidigare somrar har det varit torrt och brist på vatten på Gotland men nya vattenverk har gjort att det blivit bättre.

– Men här kommer vi snabbt in på en fråga som aldrig ställs – vem betalar egentligen för den infrastruktur som krävs av ett samhälle som har 60 000 invånare tio månader om året och två miljoner under två månader av året? Sjukhus, vägar, vattentillgång, avlopp, sophämtning, allt detta kostar jättemycket. Kontentan är att det är vi som är bofasta som betalar.

”Turismen bidrar inte tillräckligt”

Samtidigt får Gotland del av ett så kallat utjämningsstöd, som används för att betala det ovan nämnda. Men enligt Owe Ronström är det inte tillräckligt.

Är det för mycket turister på Gotland?

– Gotland kan nog svälja betydligt fler människor, men frågan är vad som händer med de som bor här och platsen. Hela kommunala budgeten är under isen verkligen. Och turismen bidrar inte tillräckligt till den.

Följ ämnen i artikeln