Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

Biden vill skydda en halv miljon papperslösa

Tina Magnergård Bjers/TT

Publicerad 2024-06-18

Gränsbarriären mellan USA och Mexiko, fotograferad från USA-delstaten Kalifornien. Migration är en het fråga i valrörelsen i USA och president Joe Biden lägger nu fram ett initiativ som kan hjälpa vissa papperslösa att vistas lagligt i landet. Arkivbild.

Hundratusentals papperslösa i USA får en chans att stanna lagligt i landet. Detta genom en presidentorder från demokraten Joe Bidens Vita hus som offentliggörs under tisdagen, rapporterar USA-medier.

Initiativet gäller papperslösa invandrare som varit i USA mer än tio år och är gifta med en amerikansk medborgare samt deras barn. Gruppen, uppskattningsvis 500 000 personer, ges nu möjlighet att inom en treårsperiod ansöka om så kallat grönt kort och arbetstillstånd, utan hot om deportering.

Åtgärden beskrivs som den mest omfattande på invandringsområdet på flera år. Den läggs fram knappt fem månader före presidentvalet mellan Biden och republikanen Donald Trump, i en tid då Biden tampas med bristande opinionsstöd.

Presidentordern offentliggörs dessutom på dagen tolv år efter att Bidens dåvarande chef, president Barack Obama, presenterade migrationsprogrammet Daca. Det skyddar barn till personer som tagit sig in i USA på olaglig väg från utvisning och har varit föremål för hätsk kritik från Donald Trump under dennes tid i Vita huset.